Suomen teknologiateollisuus vastustaa kasettimaksun laajentamista

Teemu Laitila
29. marraskuuta, 2011 17:47

Suomen teknologian alan yrityksiä edustava etujärjestö Teknologiateollisuus ry on ottanut kantaa yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun laajentamista ja korottamista vastaan. Teknologiateollisuus pitää aikanaan c-kasetteja ja radionauhoitusta varten perustettua järjestelmää kalliina, vanhentuneena ja esteenä yleiseurooppalaisten markkinoiden synnylle.
Tekijänoikeusjärjestöjen ehdotuksesta hyvitysmaksua suunnitellaan laajennettavaksi käytännössä kaikkiin mediasoitinominaisuuksilla varustettuihin laitteisiin, kuten puhelimiin, tietokoneisiin, tabletteihin sekä lisäksi muistikortteihin ja tikkuihin. Maksuja haluttaisiin myös korottaa roimasti.
Teknologiateollisuus ehdottaa vaihtoehdoksi hyvitysmaksusta luopumista ja panostamista yhteiseurooppalaisen digitaalisen markkina-alueen luomiseen. Kun sisällön ja palveluiden myynti sekä erityisesti niiden ostaminen laillisia teitä olisi helpompaa, myös luovan alan piratismista kärsimät tappiot vähenisivät, Teknologiateollisuus ehdottaa.
"Suomen pitäisi parantaa asemaansa digitaalisen sisällön tuotannossa. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi Suomen tulee kumota hyvitysmaksu, helpottaa digitaalisen sisällön lisensointia tekijältä suoraan käyttäjälle ja edesauttaa rajat ylittävää lisensointia", vaatii Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen.
Suoraan kuluttajahintoihin siirtyvä hyvitysmaksu myös nostaa laitteiden ja elektroniikan hintaa kotimaassa, mikä on omiaan ohjaamaan kysyntää kotimaisista kaupoista ulkomaille. Teknologiateollisuus pitää lisäksi kohtuuttomana sitä, että käyttäjä pakotetaan maksamaan tekijänoikeusjärjestöille korvauksia, vaikka esimerkiksi muistitikulle tallennettaisiin pelkästään perhevalokuvia.

Lue myös nämä
Tägit
hyvitysmaksu kasettimaksu Teknologiateollisuus ry
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.