Sukan kutojakin voi syyllistyä piratismiin

Teemu Laitila
25. marraskuuta, 2011 16:58

Yle Satakunta kirjoitti tällä viikolla, että antamalla itse tehtyjä käsitöitä lahjaksi saattaa huomaamattaan syyllistyä rikokseen. Käytännössä piratismiin verrattava rikos tapahtuu, jos joululahjapakettiin käärii esimerkiksi käsityölehden ohjeen perusteella neulotun mallisuojatun kaulahuivin tai muun vastaavan.
Mallisuoja ei koske pelkästään ammattimaista käyttöä vaan myös ei-kaupallinen levittäminen on kiellettyä. Kuten myös esimerkiksi kirjastosta tai kaverilta lainatun CD-levyn tapauksessa, mallisuojattuakin ohjetta voi kuitenkin hyödyntää yhden omaan käyttöön tarkoitetun kappaleen valmistamiseen.
"Suojan rajanveto on kuitenkin kuin veteen piirretty viiva. Pitää harkita, että mitä enemmän tekee, niin sitä enemmän raja lähestyy", kerrotaan Patentti- ja rekisterihallituksesta Ylelle. PRH:n mukaan raja ylitetään siinä vaiheessa, kun tuotteita ruvetaan jakelemaan useammille sukulaisille vaikka lahjaksikin.
Jos mallisuojaa rikkoo kutomalla kasapäin mallisuojattuja villasukkia koko suvun tai kaveripiirin joululahjaksi, rangaistuksena voi pahimmassa tapauksessa olla sakot ja velvollisuus vahingonkorvauksiin oikeudenhaltijalle.
Tiettävästi ketään ei ainakaan vielä ole kuitenkaan tuomittu jouluisesta villasukkapiratismista.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi mallisuoja
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.