Oikeus: Television kyvyttömyys tv-lähetysten vastaanottoon todistettava

Manu Pitkänen
23. marraskuuta, 2011 12:51

Kouvolan hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen mukaan televisioluvan voi joutua maksamaan, vaikkei omistamallaan televisiolla pystyisikään katsomaan televisiolähetyksiä.
Päätös juontaa juurensa tapaukseen, jossa tv-lupatarkastaja oli tiedustellut tarkastuksen kohteena olleelta henkilöltä, että omistaako hän television vaikkei ole maksanut tv-maksua. Henkilö vastasi omistavansa Sony KDL-40W4000 -television. Hän oli kuitenkin poistanut sen virittimen, joten sillä ei pysty katsomaan televisiolähetyksiä, eikä hän ole täten velvoitettu maksamaan tv-maksua. Hän totesi myös, ettei omista erillistä digiboksia.
Henkilö ei päästänyt tarkastajaa sisälle, minkä johdosta Viestintävirasto pyysi selvitystä television käytöstä. Hän ei kuitenkaan suostunut tekemään selvitystä. Sen seurauksena Viestintävirasto antoi henkilölle maksettavaksi 100 euron suuruisen tarkastusmaksun ja 60 euron tv-maksun, koska taloudessa oli televisio, josta ei oltu ilmoitettu viranomaisille.
Hallinto-oikeuden mukaan vaikka lupatarkastajaa ei tarvitsekaan päästää omaan kotiinsa, niin tarkastuksen kohteella on näyttövelvollisuus. Tässä tapauksessa tarkastuksen kohteen olisi pitänyt todistaa, ettei televisiolla pysty katsomaan tv-lähetyksiä.
Hän olisi voinut alun perin todeta, ettei omista televisiota, sillä hallinto-oikeuden määritelmän mukaan: "Televisiolla tarkoitetaan televisio-ohjelmistojen vastaanottoon tai seuraamiseen tarkoitettua laitetta tai laiteyhdistelmää."
Oikeudessa tarkastuksen kohteeksi joutunut henkilö yritti todistaa syyttömyyttään valokuvalla, josta ilmeni television virittimen olevan irti. Oikeus kuitenkin katsoi, ettei jälkikäteen annettu kuvatodiste ole todistusvoimainen.
Päätöksen voi lukea täältä.

Lue myös nämä
Tägit
Sony KDL-40W4000 TV-maksu Viestintävirasto taulutelevisio
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.