Venäjä rajoittaa 4G-verkon rakentamista Suomessa

Manu Pitkänen
22. marraskuuta, 2011 13:29

Suomessa on ollut jo pitkään käynnissä hanke, jonka tarkoituksena on valjastaa aiemmin analogisiin televisiolähetyksiin käytetty 800 megahertsin taajuusalue neljännen sukupolven matkaviestin- ja laajakaistaverkkojen käyttöön. Ongelmana on ollut Venäjä, jonka armeija käyttää samaa taajuusaluetta.
Suomi ja Venäjä saivat sovittua taajuusalueen käytöstä elokuussa, minkä perusteella Suomi saattoi nopeuttaa 4G-verkon rakentamista. Talouselämän maanantaisen uutisen mukaan sopimukseen kuitenkin kuului paikoin noin 100 kilometriä leveä (Suomen ja Venäjän rajasta mitattu) puskurivyöhyke, johon 800 MHz:n 4G-verkkoa ei saa rakentaa.
Puskurivyöhyke ei ole kauttaaltaan 100 kilometriä leveä, vaan joissain tapauksissa tukiasemia saa rakentaa 12 - 20 kilometrin päähän rajasta.
Käyttäjien kannalta asialla ei ole todennäköisesti suurta merkitystä, sillä puskurivyöhykkeellä voidaan käyttää muita taajuusalueita, jotka eivät häiritse Venäjää. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi 1 800 MHz:n tai 2 600 MHz:n alueet.
Alemman taajuusalueen etuna on se, että verkkojen rakentamiskustannukset jäävät mataliksi, koska tukiasemien välinen matka voi olla pidempi kuin korkeammilla taajuuksilla. 4G-verkon taajuushuutokauppa alkaa näillä näkymin vuonna 2013.

Open publication - Free publishing

Lue myös nämä
Tägit
LTE 4G
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.