Viikon retro: Hirvittääkö kovalevyjen hinnat? Katso tästä ja kauhistu!

Teemu Laitila
18. marraskuuta, 2011 14:24

AfterDawnin Viikon retro -sarja jatkuu tänään Hewlett Packardin mainoksella. Kesäkuussa 1995 julkaistu ilmoitus sisältää tietotekniikkaa esimerkiksi kotitoimiston pystyttämiseen. Tarjolla on kaikki tarvittava tietokoneesta verkkokeskittimeen ja laser-tulostimeen.
Maailman suurin tietokonevalmistaja Hewlett Packard oli jo vuonna -95 niin tunnettu, että yhtiö vitsailee mainoksen otsikossa "Mikä Hewletin Packard?".


Kotitoimiston sydän on tietysti tietokone, jolla voidaan hoitaa vaativatkin tekstinkäsittelytarpeet. HP:n myymä tietokone sisältää Intelin 75 MHz:n taajuudella toimivan Pentium-prosessorin ja 8 MB keskusmuistia. Megatavun näyttömuistilla varustettu näytönohjain on integroitu suoraan emolevyyn ja laajennusvaraakin on tarjolla esimerkiksi verkkokortin tai multimediaa vaativille jopa äänikortin kiinnittämiseen.
Käyttöjärjestelmiä tulee kaksin kappalein. Koneen 540 megatavun kiintolevylle on asennettu Windows ja DOS. Windowsin versionumero lienee kuitenkin vielä 3.11, sillä suurempia uudistuksia tuonut Windows 95 julkaistiin vasta vuoden -95 elokuussa. Tietokone on hinnoiteltu 12 490 markkaan, mikä on nykyrahaksi muutettuna noin 2378 euroa, jolla nykypäivänä saisi vähintään kolme erittäin kohtuullista toimistokonetta.


Tietokoneen hinta pompsahtaa kuitenkin uusiin sfääreihin, jos haluaa tuunata kokoonpanoa HP:n omalla 2,2 gigatavun vetoisella kiintolevyllä. Kiintolevyn hinta on 5490 markkaa, mikä on lähes puolet koko kokoonpanon hinnasta. Jos lasketaan hintaa per gigatavu, nykyään kalliina pidetyt SSD-asematkin jäävät kirkkaasti kakkoseksi. Nykyrahassa gigatavun hinnaksi muodostuu lähes 500 euroa, kun halvimmissa uusissa malleissa päästään alle 10 sentin. Jos kiintolevyjen hintakehitys olisi jäänyt vuoden -95 tasolle, teratavun lätystä saisi maksaa puolen miljoonan verran.
Onneksi tekniikan kehitys on kuitenkin tuonut tietotekniikan myös normaalituloisten saataville. Varsinkin kannettavien (tai raahattavien) tietokoneiden keskihinta oli alkuaikoina monen kuukauden bruttopalkkaa vastaava summa. Paljonko olet itse maksanut antiikkisista tietokoneista?
Edit 19.11.2011: Tarkennettu tietokoneen hintaa nykyrahassa, lähteenä Rahamuseon hieno Rahanarvolaskuri

Lue myös nämä
Tägit
Hewlett-Packard Viikon retro
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.