Internet-jätit kampanjoivat USA:n nettisensuuria vastaan

Teemu Laitila
18. marraskuuta, 2011 12:29

Internetin isoimmat palveluntarjoajat kuten Google, Facebook, Twitter sekä muun muassa selainvalmistaja Mozilla kampanjoivat Yhdysvaltain kongressissa ehdotettua uutta SOPA-lakiesitystä vastaan.
Stop Online Piracy Act antaisi viihdeteollisuudelle vallan määrätä esimerkiksi ulkomaisia piraattisivustoiksi laskettavia sivustoja poistettaviksi DNS-palvelinten tietokannoista ilman oikeuskäsittelyä ja pakottaisi palveluntarjoajat valvomaan käyttäjien tekemisiä sivuillaan oikeushaasteiden tai sulkemisen uhalla.
Viihdeteollisuus on lobannut voimakkaasti SOPA-lain puolesta, mutta internet-yhtiöiden esittämät äänekkäät vastalauseet ovat saaneet useita vaikutusvaltaisiakin poliitikkoja epäilevälle kannalle lain suhteen. Esimerkiksi kongressin entinen puhenainen Nancy Pelosi pitää lakiehdotusta liian laajana ja epätarkkana.
Lakia vastustavat internet-jättiläiset julkaisivat tällä viikolla New York Times -sanomalehdessä ilmoituksen, jossa selvennettiin miksi yritykset vastustavat lakiehdotusta. Googlen, Facebookin, Twitterin, Yahoon, Zyngan, Mozillan ja muiden allekirjoittaman lausunnon mukaan nykymuotoinen ehdotus asettaisi liian raskaita vaatimuksia internetin palveluntarjoajille ja tukahduttaisi tehokkaasti alan innovaatioita liiallisten säännösten vuoksi.
Erityisesti yhtiöt kritisoivat aiemman DMCA-lain mahdollistaman vastuuvapauspykälän kumoamista. DMCA-lain mukaan sivuston ylläpitäjää ei voida asettaa syytteeseen käyttäjien sivustolle lataaman sisällön vuoksi, jos ylläpitäjä reagoi kohtuullisessa ajassa oikeudenhaltijan pyyntöihin poistaa sivultaan tekijänoikeuksia loukkaava materiaali.
Esimerkiksi tiedostonjakopalvelut kuten Megaupload ja RapidShare ovat pärjänneet niitä vastaan nostetuissa oikeusjutuissa, kun tuomarit ovat todenneet palveluiden noudattaneen poistopyyntöjä DMCA-lain mukaisesti. Myös YouTube voitti oikeuskiistan tekijänoikeusjärjestöjä vastaan noudattamalla poistopyyntöjä.
SOPA-lain kriitikot ovat pelänneet lain johtavan pahimmillaan internetin hajoamiseen pienempiin osa-alueisiin, joissa eri osien välillä on estetty liikenne erilaisten sensuurilakien ja laittoman sisällön jakelun perusteella.

Lue myös nämä
Tägit
Google Facebook nettisensuuri SOPA
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.