Raportti paljastaa amerikkalaisen tekijänoikeusteollisuuden hyvän kunnon

Teemu Laitila
4. marraskuuta, 2011 12:20

Amerikkalaisen tekijänoikeusteollisuuden oman etujärjestön julkaisema raportti kertoo, että tekijänoikeusteollisuudella menee huomattavasti paremmin, kuin muilla maan teollisuudenaloilla. Raportin mukaan tekijänoikeusteollisuus on selvinnyt lamasta muuta tuotantoa huomattavasti paremmin ja kasvunäkymät näyttävät hyvältä.
Ennätyslukemista huolimatta alan edustajien kannanotoista ja tekijänoikeusjärjestöjen huolestuneista raporteista voisi päätellä, että koko piratismista johtuen tekijänoikeusteollisuus on kuoleman kielissä ja kaikki työntekijät ovat vaarassa jäädä työttömiksi hetkellä millä hyvänsä. Kaiken kurjuuden keskellä alan omakin raportti kertoo, että "jatkuvasti positiiviseen suuntaan menevä tulos vahvistaa tekijänoikeusteollisuuden asemaa koko Yhdysvaltain talouden kasvumoottorina".

Aiemmista arvioista poiketen raportissa ei enää kuitenkaan yritetäkään laskea varsinaisten piratismista johtuneiden menetysten arvoa. Silti International Intellectual Property Alliance toteaa, että "piratismi hidastaa alan kasvua".
Tuhansien ihmisten työpaikat eivät kuitenkaan tuntuisi olevan vaarassa, sillä Ars Technican mukaan tekijänoikeusalalla työpaikat ovat säilyneet huomattavasti keskivertoa paremmin. Lisäksi alalla maksetaan määritelmästä riippuen 15 - 27 prosenttia keskimääräistä parempaa palkkaa.

Kaikista positiivisista luvuista huolimatta raportissa peräänkuulutetaan tiukempaa tekijänoikeuslainsäädäntöä. Elokuva-alan etujärjestön MPAA:n johtohenkilön mukaan valtiolta vaaditaan vahvoja toimia, jos luovaa sisältöä halutaan nauttia jatkossakin ja tuhannet työpaikat halutaan säilyttää.

Asiasta raportoivassa Ars Techicassa huomautetaan, että järjestöt ovat saamassa haluamansa, kun uuden lain myötä piratismilla perusteltu internet-sensuuri pakottaa hakuyhtiöt sekä esimerkiksi luottokorttiyhtiöt ja mainosverkostot mukaan piratismitaisteluun.

Vaikka MPAA:lla ja muilla etujärjestöillä ei olekaan suoraan kansainvälistä valtaa, ne voivat käyttää valtaansa kansainvälisten jäsenyhtiöidensä kautta sekä lobbaamalla Yhdysvaltain kongressissa, jonka käsialaa puolestaan ovat monet Eurooppalaistenkin elämään tulevaisuudessa vaikuttavat kansainväliset tekijänoikeussopimukset kuten kiistelty ACTA. Lisäksi internet ei juuri välitä valtion rajoista, joten Yhdysvalloissa toteutetut yksityisyydensuojaa heikentävät toimet saattavat vaikuttaa myös Yhdysvaltalaisia palveluita käyttäviin muiden maiden kansalaisiin.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi tekijänoikeus MPAA
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.