Ubuntu tähtää puhelimiin ja tabletteihin

Teemu Laitila
31. lokakuuta, 2011 12:47

Suosittua Ubuntu-linuxia kehittävän yhtiön Canonicalin toimitusjohtaja Mark Shuttleworth paljasti yhtiön tähtäävän seuraavaksi älypuhelimiin, tabletteihin sekä äly-TV-laitteisin. Puhelin-Ubuntua ei kuitenkaan nähdä vielä muutamaan vuoteen, sillä tarkoituksena on ensin saada seuraava pitkäaikaista tukea tarjoava 12.04 LTS -julkaisu valmiiksi.
Shuttlewort kertoo ZDNetin haastattelussa, että mobiililaitteet ovat Ubuntulle looginen seuraava askel. "Kun ihmiset ovat siirtymässä työpöydiltä mobiililaitteisiin, myös meidän on tärkeää seurata käyttäjiämme uusille alustoille", Shuttleworth perustelee.
Suuri osa Ubuntun uutta aluevaltausta tulee olemaan myös paljon kritiikkiä kohdannut Unity-työpöytäympäristö. Vasempaan laitaan sijoitettuun palkkiin perustuva käyttöliittymä on omiaan myös kosketuksella ohjattaessa ja se skaalautuu kohtalaisesti erikokoisille näytöille. Tavoitteena on luoda yhtenäiseen ulkoasuun perustuva ekosysteemi samaan tapaan, kuin Microsoftin ruutuihin perustuvaa Metro-käyttöliittymää ollaan kehittämässä.
Yhtenäisen näköisen ekosysteemin lisäksi toinen tärkeä osa mobiiliversiota on yhteistyö mobiiliprosessoreita suunnittelevan ARM:n kanssa. ARM:n tekniikkaan perustuvat prosessorit pyörittävät valtaosaa mobiililaitteista, joten esimerkiksi suorituskyvyn ja virransäästön optimoinneilla on merkitystä. Shuttleworth kertoo, että yhteistyö laitevalmistajien kanssa on jo hyvässä vauhdissa.
Ubuntu-perustaja ei paljasta tarkkoja aikatauluja kehitykselle, mutta laajalla laitetuella varustettujen mobiiliversioiden pitäisi olla valmiita kun Ubuntun versio 14.04 saapuu keväällä 2014.

Lue myös nämä
Tägit
älypuhelin Ubuntu Linux tabletit
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.