Linux-valmistajat vetoavat dual-boot-ominaisuuden puolesta

Teemu Laitila
31. lokakuuta, 2011 17:39

Ubuntu-linuxin takana oleva Canonical ja Red Hat Linuxia kehittävä Red Hat sekä Linux Foundation ovat julkaisseet laitevalmistajille listan suosituksia, joilla halutaan parantaa Linux-versioiden asemaa tulevan Windows 8 -järjestelmän rinnalla. Suositukset liittyvät Microsoftin edistämään UEFI Secure Boot -ominaisuuteen, jonka pelätään vaikeuttavan vaihtoehtoisten käyttöjärjestelmien asentamista.
Secure Boot estää käytännössä kaikkien muiden kuin valtuutetun tahon hyväksymien sovellusten (eli käyttöjärjestelmien) käynnistämisen bootin yhteydessä. Tarkoituksena on estää haittaohjelmia ujuttautumasta koneen käynnistysrutiineihin. Ominaisuus hankaloittaa avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmien asentamista, mutta se on todennäköisesti kytkeä pois päältä UEFI:n kautta.
Canonicalin ja Red Hatin julkaisemissa suosituksissa todetaan, että Secure Boot on hyvä tapa estää haittaohjelmien leviämistä, mutta sen toteutuksessa tulisi ottaa huomioon muutamia reunaehtoja. Ensiksikin OEM-valmistajien tulee tarjota helppokäyttöinen mahdollisuus poistaa Secure Boot kokonaan käytöstä. Toiseksi valmistajien tulisi mahdollistaa sallittujen järjestelmien listan muokkaaminen omaan käyttöön sopivaksi. Lisäksi yhtiöt ehdottavat, että tietokoneet toimitettaisiin tilassa, jossa käyttäjien on aluksi valittava Secure Bootin tila manuaalisesti.
Myös Linux Foundation kiinnittää huomiota käyttäjän mahdollisuuteen valita turvallisiksi luokiteltujen käyttöjärjestelmien tunnisteet.
Canonicalia ja Red Hatia huolettaa erityisesti se, että vaikka Secure Boot voitaisiinkin poistaa käytöstä, se saattaa olla esteenä monelle vähemmän tekniselle mutta Linuxista kiinnostuneelle käyttäjälle.

Lue myös nämä
Tägit
Linux Windows 8
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.