Syyttäjä ei antaisi The Pirate Bayn omistajille valitusoikeutta korkeimpaan oikeuteen

Manu Pitkänen
27. lokakuuta, 2011 10:17

Ruotsissa on käyty oikeutta The Pirate Bay -sivuston laillisuudesta jo useamman vuoden ajan. Sivuston perustajat on todettu jo syyllisiksi avunannosta tekijänoikeuslakien rikkomiseen. Heille on määrätty vuoden vankeusrangaistus, minkä lisäksi he joutuvat maksamaan 2,7 miljoonan euron edestä vahingonkorvauksia. Tapaus on nyt menossa korkeimpaan oikeuteen.
Koko tapauksen juuret makaavat vuoden 2006 poliisiratsiassa, josta oikeuskäsittelyn aihetodisteet ovat peräisin. Sivuston perustaneet Fredrik Neij, Peter Sunde, Carl Lundström ja Gottfrid Svartholm saivat tuomion vuonna 2009, mutta valittivat siitä hovioikeuteen. Korkeamman oikeusasteen tuomarit eivät kuitenkaan nähneet tarvetta muuttaa edellistä päätöstä. Svartholm joutui sairautensa vuoksi olemaan poissa käsittelystä, joten hänet todettiin syylliseksi ja oikeudenkäynti hänen osaltaan on päättynyt.
Kolme muuta perustajaa ovat kuitenkin luvanneet jatkaa taistelua. He ovat viemässä asian Ruotsin korkeimpaan oikeuteen, mutta syyttäjä ei antaisi heille enää mahdollisuutta valittaa. Hänen mukaansa kolmikolla on ollut jo tarpeeksi mahdollisuuksia osoittaa syyttömyytensä, eikä tapauksen pitkittämiselle ole tarvetta. Syyttäjän mukaan asia on tutkittu perinpohjaisesti hovioikeudessa.
Vastaajat ovat kuitenkin eri mieltä. Neijin asianajaja Jonas Nilssonin mukaan ei ole olemassa ennakkotapausta, jossa olisi selvitetty palveluntarjoajien vastuut. Tapaus pitäisi viedä korkeimpaan oikeuteen hänen mielestään sen takia, että nyt olisi mahdollisuus selvittää mitkä nämä vastuut todella ovat. Nilssonin mielestä juttuun kytkeytyy monia muitakin mielenkiintoisia yksityiskohtia.
Suomalainen tekijänoikeusjärjestö TTVK on mahdollisesti myös viemässä The Pirate Bayn perustajat oikeuteen.

Lue myös nämä
Tägit
The Pirate Bay
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.