Teemu Laitila
21. lokakuuta, 2011 15:19
Isojen Hollywood-studioiden ajama UltraViolet-järjestelmä sai ensimmäisiltä käyttäjiltään murskaavat arvostelut. UltraVioletin tarkoituksena on tallentaa pilveen tieto käyttäjän omistusoikeudesta elokuvaan, jolloin elokuvaa voitaisiin katsella missä tahansa laitteesta ja ostopaikasta riippumatta.
Ensimmäiset UltraViolet-teknikkaa käyttävät elokuvat ovat Warner Brosin Green Lantern sekä Horrible Bosses. Elokuvan blu-ray-version ostaneet saivat oikeuden myös digitaaliseen katseluun haluamillaan laitteilla, mutta monet ovat valittaneet palvelun toimimattomuudesta. Ensimmäiset UltraViolet-elokuvat ovat saaneet Amazon-verkkokaupassa paljon negatiivista palautetta täydeksi huijaukseksi koetun UltraViolet-järjestelmän osalta.
Käyttäjiä on esimerkiksi harmittanut se, että UltraViolet-suojauksella varustettuja elokuvia ei voi katsella iPadeilla, sillä UltraViolet kilpailee Applen oman iTunes-kaupan kanssa. Lisäksi palvelussa on ollut huomattava määrä teknisiä ongelmia, kuten kaatuilevia ohjelmia, eivätkä käyttäjät ole päässeet laisinkaan käsiksi digitaaliseen kopioon, jota fyysisen levyn yhteydessä mainostettiin.
Warner Bros sekä tekniikkaa kehittävä DECE-ryhmittymä uskovat kuitenkin tekniikan pääsevän vauhtiin, kunhan alkuongelmista selvitään. Vaikka kaikki toimisikin tekniikan puolelta, käyttäjältä vaaditaan silti kirjautumista kahteen eri palveluun kun UltraViolet-otetaan käyttöön.
Ainakaan ensimmäisten arvioiden perusteella UltraViolet ei vaikuttaisi olevan se käyttäjien keskuudessa paljon peräänkuulutettu helppo tekniikka, jonka avulla laillisten digitaalisten sisältöjen ostaminen tehtäisiin piratismia helpommaksi.