Italialaismeppi haluaisi valvoa kaikkea netinkäyttöä "lasten vuoksi"

Teemu Laitila
20. lokakuuta, 2011 16:32

Italialainen EU-parlamentin kansanedustaja eli meppi ehdotti eilen parlamentin kokouksessa, että kaikkien kansalaisten netinkäyttöä pitäisi voida seurata ja se tulisi tallentaa viranomaisia varten. Syynä kattavaan valvontaan on tietysti kaikille tärkeä lasten etu.
Tiziano Mottin ehdottamassa järjestelmässä kaikkiin koneisiin asennettaisiin lentokoneen mustaa laatikkoa muistuttava laite, joka tallentaisi tiedot kaikesta netinselailusta. Havaitessaan kuvamateriaalia lasten hyväksikäytöstä, järjestelmä varoittaisi viranomaisia, jotka voisivat rientää tarkastamaan kuka materiaalin on jakanut.
Mottin ehdotus ei rajoitu pelkästään tietokoneisiin, vaan mobiililaitteiden yleistyessä valvontajärjestelmä pitäisi ulottaa myös kaikkiin muihin nettiselaimella varustettuihin laitteisiin kuten älypuhelimiin ja tablet-koneisiin.
Onneksi mustaa laatikkoa tuskin tullaan kotikoneissa ihan heti näkemään, sillä Mottin ehdotusta pidettiin järjettömänä useamman tahon mielestä. "Jos Kiina, Pohjois-Korea tai Saudi-Arabia olisivat ehdottaneet tällaista, miten me siihen suhtautuisimme?" tiedusteli ruotsalainen piraattipuolueen meppi Christian Engström. Engströmin mielestä ehdotus oli pelottava. "Se on niin absurdi, että toivottavasti tästä ei ikinä enää tarvitse keskustella vakavissaan EU-parlamentissa", Engström toivoi.
Ruotsalainen piraattipuolueen perustajajäsen ja nykyinen elektronisten oikeuksien aktivisti Marcin de Kaminski puolestaan ihmettelee Mottin erikoista käsitystä Isoveli-yhteiskunnasta. "Ehdotuksen sanotaan perustuvan käyttäjän oikeuksiin ja käyttäjien tulisi tuntea olonsa turvatuksi. Alussa hän toteaa, että ei halua luoda uutta Isoveli-yhteiskuntaa, mutta loppuehdotuksessa on kyse juuri siitä", de Kaminski toteaa.

Lue myös nämä
Tägit
EU-parlamentti politiikka
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.