Tutkimus: kopiosuojaus lisää piratismia

Teemu Laitila
10. lokakuuta, 2011 13:26

Uuden pian julkistettavan tutkimuksen mukaan musiikin kopiosuojaus ei itseasiassa vähennä piratismia vaan päinvastoin lisää ihmisten haluja musiikin laittomaan kopiointiin. Kahden amerikkalaisyliopiston toteuttaman tutkimuksen perusteella kopiosuojauksen eli DRM-suojauksen poisto on omiaan lisäämään laillista myyntiä ja vähentämään laitonta lataamista.
Tutkijat löysivät kaksi pääasiallista syytä, miksi DRM-suojaus toimii vastoin alkuperäistä ideaansa. Yksi syy on se käyttäjien pitkään tuntema tosiasia, että vain laillisten tuotteiden käyttäjät joutuvat kärsimään DRM-suojauksen mukanaan tuomista rajoitteista. DRM-suojaus saattaa esimerkiksi rajoittaa tiedostojen käyttöoikeuksia siten, että musiikkikokoelmansa varmuuskopioiminen ilman lain rikkomista muuttuu mahdottomaksi.
Samaan aikaan musiikkinsa laittomista lähteistä hankkineet voivat kuunnella musiikkia haluamillaan laitteilla ja varmuuskopioida lataamansa kappaleet esimerkiksi levyrikkojen varalta. Ei siis ole varsinainen ihme, että kalliimpi, mutta ominaisuuksiltaan huomattavasti huonompi toteutus ei kerää suurta suosiota.
Toinen tärkeä laillisen musiikin myyntiä vauhdittava tekijä on kopiosuojauksen poistamisen helpottama hintakilpailu. Kilpailu laskee musiikin hintaa ja rajoittamattomat käyttömahdollisuudet tekevät myös digimusiikista houkuttelevan vaihtoehdon perinteisille CD-levyille.
Tutkimus ei tule enää täytenä yllätyksenä edes hitaasti muuttuvalle musiikkiteollisuudelle ja kopiosuojauksista ollaan jo luovuttu monessa isossakin kauppapaikassa. Esimerkiksi lähes monopoliaseman saavuttanut Applen iTunes-palvelu luopui DRM-suojauksesta jo muutama vuosi takaperin.

Lue myös nämä
Tägit
DRM piratismi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.