Valmisteilla oleva sensuurilaki saattaa pakottaa italiankielisen Wikipedian lopettamaan

Manu Pitkänen
5. lokakuuta, 2011 13:24

Länsimaissa nettisensuurin ilmentymänä on pidetty perinteisesti Kiinaa, mutta Italiassa valmisteilla oleva laki osoittaa että osataan sitä Euroopassakin. Laki saattaa pakottaa italiankielisen Wikipedian lopettamaan toimintansa.
Vapaaseen tietosanakirjaan on kirjoitettu jo noin 870.000 italiankielistä artikkelia. Sivusto ilmoittaa mahdollisesta sulkemisesta näyttävästi artikkelisivuillaan.
Lakiehdotuksen mukaan jokaisen verkkosivun ylläpitäjä on velvoitettu korjaamaan sivustolla esitetyt väitteet mikäli joku asianomainen sitä pyytää ja kokee tulleensa loukatuksi. Sivuston mukaan väitteen totuudenmukaisuudellakaan ei ole merkitystä.
Parlamentin käsiteltävänä oleva lakiehdotus velvoittaa korjausten tekemisen 48 tunnin sisällä pyynnön esityksestä. Minkäänlaista arviointia pyynnön tarpeellisuudesta ei tarvita.
Wikipedian mukaan se on niin massiivinen hanke, että sen resurssit eivät riitä lain velvoitteiden noudattamiseen. Wikipedia kertoo pyrkivänsä neutraaliin tiedonlevitykseen, mutta lain luomassa ympäristössä sen on mahdotonta toimia periaatteidensa mukaisesti.

Lue myös nämä
Tägit
sensuuri nettisensuuri Wikipedia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.