Nettipiratismi laski neljänneksellä Ruotsissa Spotifyn ansiosta

Manu Pitkänen
29. syyskuuta, 2011 10:07

Ruotsalainen musiikkipalvelu Spotify on osoittautunut erittäin tehokkaaksi työkaluksi verkkopiratismin torjunnassa. Palvelun olemassaolon aikana (avattiin vuonna 2009) musiikin nettipiratismi on laskenut länsinaapurissa jopa 25 prosenttia.
Ruotsalaiset mediayhtiöt ovat myöntäneet uusien musiikkipalveluiden, erityisesti Spotifyn, tärkeyden viihteen laittoman jakelun kitkemisessä. Suoratoistopalvelut ovat muita jakelukanavia tärkeämpiä, sillä hiljattain julkaistun online-musiikkipalveluiden kulutusta käsittelevän raportin mukaan haastatelluista ruotsalaisista vain 10 prosenttia oli ladannut musiikkia laillisesti. Suoratoistopalveluita oli sen sijaan käyttänyt 40 prosenttia.
Ruotsin musiikkiteollisuuden toimitusjohtaja Elizabet Widlundin mukaan näyttäisi siltä, että suoratoistopalvelut vähentävät olennaisesti laitonta tiedostojen jakamista ja lataamista pitkällä aikavälillä tarkasteltuna. Tästä huolimatta noin 23 prosenttia kertoi pitäytyvänsä edelleen laittomissa palveluissa.
Tutkimus tarjoaa myös mielenkiintoisen yksityiskohdan viime keväältä, jolloin Spotify päätti asettaa ilmaiseen käyttöön kuukausirajoituksia. Pieni osa päätti siirtyä maksulliseen versioon, mutta lähes joka kolmas kertoi lopettaneensa Spotifyn käytön ja siirtyneen muiden muassa tiedostonjakopalveluihin.
Suomalaiset tekijänoikeusjärjestöt ovat valittaneet julkisuudessa, että verkkopiratismi pitää kitkeä lainvoimalla koska laillisten palveluiden on mahdotonta kilpailla niiden kanssa. Tutkimus osoittaa osaltaan tämän väitteen perättömäksi.

Lue myös nämä
Tägit
Spotify piratismi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.