Yllättävä tilasto: Euroopan nopeimmat netit löytyvät idästä

Teemu Laitila
26. syyskuuta, 2011 17:48

Verkkopalveluita tarjoava yhtiö Pando Networks kartoitti koko maailman nettiyhteyksien keskinopeuksia ja päätyi yllättäviin lopputuloksiin ainakin Euroopan osalta. Tutkimuksen mukaan koko maailman nettiyhteyksien keskinopeus on 580 kilotavua sekunnissa. Suomi pärjää vertailussa kohtalalaisen hyvin sijoittuen listalla 12. 917 KB/s keskimääräisellä nopeudella.
Todellinen yllätys on kuitenkin listan Top 10 -kärki, varsinaista voittajaa lukuun ottamatta. Ykköspaikan vie nimittäin odotetusti Etelä-Korea, jossa kansalaiset voivat ladata Linux-distribuutioita netistä keskimäärin 2201 KB/s nopeudella.
Aasian tekniikkaihmeen jälkeen listalle kiilaa kuitenkin Romania, jonka keskimääräiset latausnopeudet ovat yli tuplasti Suomen luokkaa 1909 KB/s nopeudellaan. Kolmantena on myös Itä-Euroopasta ponnistava Bulgaria, jossa netti toimii 1611 KB/s nopeudella. Listan neljänneksi nopein on Liettua (1463 KB/s) ja viidenneksi nopein Latvia (1377 KB/s). Vasta kuudentena on myös teknologiamaana profiloitunut Japani.
Suomea ennen listalla löytyy muun muassa Ruotsi, Ukraina, Tanska, Hongkong ja Hollanti.
Listan toinen pää ei puolestaan ole erityisen yllättävä. Häntäpäätä asuttavat Aasian ja Afrikan kehitysmaat. Tutkimuksen mukaan maailman hitaimmilla yhteyksillä surffaillaan Kongossa, jossa keskimääräinen nopeus jää 14 kilotavuun sekunnissa.
Tutkimuksen tuloksia voi tarkastella kartan avulla täällä.

Lue myös nämä
Tägit
Internet
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.