Tutkijat kehittivät aiempaa tehokkaampia litiumioniakkuja

Teemu Laitila
26. syyskuuta, 2011 14:52

Berkeleyn yliopiston tutkijat ovat kehittäneet litiumioniakuissa käytettävää tekniikkaa, jonka avulla akkujen kapasiteetti voi kasvaa parhaimmillaan jopa kahdeksankertaiseksi. Tutkijat kehittivät uuden polymeerimateriaalin, jolla voitaisiin korvata nykyisin anodina käytetty grafiitti.
Aiemmin kokeita on tehty piillä, joka on selvästi tehokkain materiaali litiumionien säilömiseen. Ongelmana on kuitenkin ollut sähköisten yhteyksien hajoaminen piin tilavuuden paisuessa moninkertaiseksi lataamisen yhteydessä.
Tutkijat onnistuivat kehittämään uuden polymeerin, joka johtaa sähköä erittäin hyvin, mutta joka kestää paisumista ilman sähköisten yhteyksien hajoamista. Uusi anodi kykenee imemään noin kahdeksan kertaa enemmän litiumioneita kuin nykyiset grafiittiin pohjautuvat ratkaisut. Lisäksi uudella tekniikalla toteutetut akut säilyttivät toimintakykynsä aiempaa huomattavasti pidempään.
Berkeleyssa kehitetty tekniikka on yhteensopiva nykyisten litiumioniakkujen valmistusprosessin kanssa ja käytetyt materiaalit ovat suhteellisen halpoja. Uuden tekniikan mahdollinen päätyminen kaupalliseen käyttöön on kuitenkin vielä hämärän peitossa.

Lue myös nämä
Tägit
akku
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.