Linuxin asentaminen Windows 8 -koneisiin aiempaa hankalampaa

Manu Pitkänen
22. syyskuuta, 2011 11:01

ArsTechnican mukaan Linux-käyttöjärjestelmien asentaminen Windows 8 -tietokoneisiin saattaa olla aiempaa hankalampaa. Taustalla on Designed for Windows 8 -sertifikaatti, jonka saamiseksi PC-valmistajien on käytettävä tietokoneissaan UEFI Secure Boot -ominaisuutta.
Secure Boot estää käytännössä sellaisten ohjelmien latautumisen käynnistymisen yhteydessä, jotka eivät ole valtuutetun tahon hyväksymiä. Ominaisuus hankaloittaa avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmien asentamista, mutta se on mahdollista kiertää kytkemällä ominaisuus pois päältä UEFI:sta. Valmistajien on tosin mahdollistettava Secure Boot -ominaisuuden pois päältä kytkeminen.
Microsoft perustelee linjausta haittaohjelmilla. Yhtiön mukaan yhä useammat haittaohjelmat pyrkivät tunkeutumaan käyttöjärjestelmän käynnistykseen ja estämään järjestelmän toiminnan. Secure Bootin ansiosta vain luotetut ohjelmat voidaan käynnistää, mikä torppaa haittaohjelmien pahaenteiset yritykset.
Red Hat -kehittäjä Matthew Garretin mukaan Microsoft ei estele PC-valmistajia kehittämästä Secure Bootin pois päältä kytkevää UEFI:a, mutta sertifikaatin saamiseksi sen on oltava käytössä. Garret myös perustelee minkä takia sertifikaattien hankkiminen Linux-käyttöjärjestelmille on toivoton urakka.
Windows 8:n ominaisuuksista voit keskustella Hardware.fi:n uudelle Windowsille omistetulla keskustelualueella.

Lue myös nämä
Tägit
Linux Microsoft Windows 8
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.