EU nosti musiikin suoja-ajan 70 vuoteen

Teemu Laitila
13. syyskuuta, 2011 10:57

Euroopan unionin neuvosto hyväksyi eilen direktiivin, joka nostaa musiikkiäänitteiden suoja-ajan eli käytännössä tekijänoikeuksien voimassaoloajan nykyisestä 50 vuodesta 70 vuoteen.
Uudella direktiivillä halutaan turvata esiintyjien ja musiikkituottajien oikeudet nykyistä paremmin. EU perustelee suoja-ajan pidentämistä sillä, että monet esiintyjät aloittavat uransa nuorina ja 50 vuoden suoja-aika loppuu jo esiintyjän tai tuottajan elinaikana, jolloin esiintyjä tai tuottaja ei saa enää korvausta äänitteiden myynnistä ja esittämisestä.
Suoja-ajan pidennyksen myötä 60-luvun alkupuolen supersuosittujen yhtyeiden levytykset eivät muutu julkiseksi omaisuudeksi muutaman seuraavan vuoden aikana. Yksi suurimmista hyötyjistä on The Beatles, jonka ensimmäinen singlejulkaisu 'Love Me Do' julkaistiin 1962 ja olisi vapautunut ensi vuonna.
Musiikkiala on odotetusti ollut tyytyväinen EU:n päätökseen. Suomen musiikkituottajien etujärjestön IFPI Finland ry:n edustjaa Lauri Recht toteaa, että päätös antaa Eurooppalaisille yhtiöille mahdollisuuden jatkaa pitkäjänteistä työskentelyä ja julkaista uudelleen vanhoja äänitteitä. Lisäkri Recht pitää hyvänä eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen järjestelmän lähentymistä.
Päätöstä vastaan äänestivät Belgian, Tsekin, Luxemburgin, Hollannin, Romanian, Slovakian, Slovenian ja Ruotsin edustajat. Aiemmin EU:n tarkoituksena oli nostaa suoja-aika aina 95 vuoteen saakka, joka on voimassa esimerkiksi Yhdysvalloissa.
Uusi direktiivi koskettaa pelkästään musiikkitallenteita ja teosten kuten sävellysten suoja-aika on edelleen huomattavasti pidempi päättyen vasta 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen.

Lue myös nämä
Tägit
EU suoja-aika
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.