Tekijänoikeusjärjestöt kaivoivat sudenkuoppaa warez-ryhmille

Manu Pitkänen
6. syyskuuta, 2011 16:37

Wikileaksin vuotamat diplomaattisähkeet paljastavat yhdysvaltalaisten tekijänoikeusjärjestöjen suunnitelleen vuonna 2009 sudenkuoppaa, johon verkkopiraatteja yritettiin huijata. Ajatuksena oli vuotaa korealaisille topsite-sivuille julkaisematonta musiikkia ja päästä näin sivustojen ylläpitäjien sisäpiiriin.
Lain harmaalla alueella liikkuvasta suunnitelmasta neuvoteltiin Yhdysvaltain Etelä-Korean suurlähettilään Kathleen Stephensin, MPAA:n, Yhdysvaltain tulliviranomaisen, korealaisten viranomaisten ja IFPI:n kesken. Dokumentista selviää että tekoa suunniteltiin, mutta sen toteutumisesta ei ole tarkkaa tietoa. Vastaavanlainen iskua kehiteltiin vuonna 2008, mutta hanke epäonnistui.
Juonen ajatuksena oli iskeä suoraan topsiteille, joiden kautta tiedostot leviävät muihin tiedostonjakopalveluihin. Tätä kautta tekijänoikeusjärjestöt pääsisivät suoraan isojen tekijöiden jäljille ja saisivat tyrehdytettyä ainakin osittain piraattitiedostojen alkulähteen.
Neuvotteluosapuolista etenkin IFPI osoitti erityistä aktiivisuutta myyrätoimintaa kohtaan. Soluttautumisen kautta viranomaiset pääsevät käsiksi tietoihin ennen kuin ne ehdittäisiin tuhota. Operaatiosta ei haluttu hiiskua operaattoreille, sillä ne saattoivat olla topsite-toiminnassa mukana.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi MPAA IFPI
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.