HS: Valtion mediatuki syrjii verkkomedioita

Teemu Laitila
22. elokuuta, 2011 11:36

Yhteiskunnan mediatuki suosii Suomessa perinteisiä mediamuotoja ja jättää verkkopalvelut täysin huomiotta, uutisoi Helsingin Sanomat Oxfordin yliopistossa julkistettavasta tutkimuksesta. Median monimuotoisuutta varmistamaan luodut tukijärjestelmät kehitettiin kymmeniä vuosia sitten eikä niissä ole huomioitu uusia sähköisiä medioita.
Tutkimus paljastaa, että sanomalehtien, radion sekä television nauttima median julkinen tuki on Suomessa erittäin suuri eurooppalaisiin vertailumaihin nähden. Median saama tuki koostuu sekä julkisen palvelun lupamaksuista että huomattavista verohelpotuksista. Pelkästään verkossa ilmestyvät julkaisut jäävät kuitenkin paitsi kaikesta yhteiskunnan tuesta.
HS:n haastatteleman Oxfordin yliopiston tutkijan Rasmus Kleis Nielsenin mukaan runsaat tukijärjestelmät kaipaisivat päivitystä nykyaikaan. "Kun median tuki on niin runsasta kuin Suomessa, olisi syytä varmistaa, ettei tueta vain menneisyyttä ja unohdeta tulevaisuutta", Kleis Nielsen toteaa.
Mediatuen kohdentaminen myös verkkomedialle vaikuttaisi kohtuulliselta toimenpiteeltä esimerkiksi sen valossa, että yhä useampi nuori saa päivittäiset uutisensa pelkästään verkkosivujen kautta. Nykyisenkaltaisesta tuesta pääsee hyötymään siis lähinnä osa kansasta. Lisäksi tuki saattaa vääristää kilpailua netissä, jossa vastakkain ovat puhdas verkkomedia sekä tukea nauttiva perinteistäkin mediaa julkaiseva yhtiö.

Lue myös nämä
Tägit
Internet
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.