Patenttiriidat uhkaavat Googlen WebM-videoformaattia

Teemu Laitila
30. heinäkuuta, 2011 16:15

Googlen VP8-videokoodekki ei välttämättä olekaan niin vapaa patenttivaateista kuin Google antaa ymmärtää. Lähes käytännön standardiksi muodostuneen H.264-koodekin lisensointia hallinnoiva MPEG LA -ryhmä on koonnut kasaan 12 yritystä, joiden omistamat patentit saattavat kattaa tärkeitä osia VP8-koodekista. MPEG LA:n patenttiasiantuntijat vertaavat parhaillaan yritysten omistamia patentteja Googlen VP8-spesifikaatioon yhteneväisyyksien tarkistamiseksi.
MPEG LA on ehdottanut yrityksille niin kutsutun patent poolin, eli yhteisen lisensointiprosessin käyttöönottoa niiltä osin, kuin yritysten patentit risteävät Googlen spesifikaation kanssa. Päätöksiä lisenssien suhteen ei kuitenkaan ole vielä tehty, MPEG LA kertoo streamingmedia.com-sivustolle.
MPEG LA:n jäsenten ja Googlen edut risteävät voimakkaasti kilpailussa tulevaisuuden yleisestä videostandardista. Kyseessä on kilpailu HTML5-tekniikan videostandardista, johon Google tarjoaa viime vuonna ostamaansa VP8-koodekkiin perustuvaa WebM-videoformaattia ilman lisenssimaksuja. Toisaalta maksullisen H.264-formaatin rautatason tuki on integroitu lähes kaikkiin nykylaitteisiin, mikä puoltaisi sen käyttöä myös tulevaisuudessa. HTML5-standardia kehittävä W3C ei kuitenkaan ole innostunut maksullisen tekniikan sisällyttämisestä tulevaan standardiin. Myös selainvalmistaja Mozilla vastustaa H.264:n käyttöä osana HTML5:ttä ja luonnollisesti myöskään Google ei aio tukea sitä Chrome-selaimessaan.
Vaikka MPEG LA:n tarkastajat löytäisivät yhteneväisyyksiä nykyisten patenttien ja Googlen VP8-koodekin välillä, patenttiloukkaussyytteet ja lisensointivaatimukset eivät ole läpihuutojuttu. Googlen mukaan VP8-koodekin alkuperäinen kehittäjä On2 omisti kaikki koodekin käytössä tarvittavat tekniikat, jotka kaupan myötä siirtyivät Googlelle. Google lienee myös valmis puolustamaan 100 miljoonan investointiaan lakituvassa, eli mahdollisia patenttiloukkaussyytöksiä tuskin heitellään kevein perustein.
Silti mahdollisuus tuleviin lisenssikiistoihin saattaa olla jo tarpeeksi estämään Googlen WebM-formaatin leviämisen laajempaan käyttöön.

Lue myös nämä
Tägit
Google h.264 WebM
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.