Poliisi tehostaa verkkotiedustelua Norjan joukkomurhan vuoksi

Manu Pitkänen
25. heinäkuuta, 2011 13:49

Ylitarkastaja Robin Lardot kertoi tänään Ylen Aamu-tv:ssä Suomen poliisin aloittaneen tehostetun nettivalvonnan Norjan joukkomurhan vuoksi. Lardotin mukaan poliisi seuraa normaalia tarkemmin niin sanottuja heikkoja signaaleja.
Suomen poliisi etsii tällä hetkellä nettiin lisättyjä ilmoituksia, joissa kerrotaan tulevista iskuista. Poliisin mukaan Suomen koulusurmien kohdalla tekijät ovat laittaneet nettiin ennalta tietoja tulevista iskuista ja niiden motiiveista.

Tässäkin [Norjan] tapauksessa henkilö on pitkiä aikoja suunnitellut, että hän tekee tällaisen teon. Kun on näitä koulusurmia meillä ollut, niin lähes tulkoon kaikissa on ollut piirre, että tapahtuu vuotoilmiö. Eli tekijällä on tarve kertoa siitä, että hän suunnittelee jotain tämänkaltaista.

Lardot kuitenkin toteaa, ettei vielä ole löytynyt mitään konkreettista, jonka vuoksi Suomen tilanne olisi normaalia uhatumpi. Norjan veriteot voivat kuitenkin toimia rohkaisuna muille vastaavia tekoja suunnitteleville.
Koska poliisin resurssit eivät riitä koko Internetin valvomiseen, niin viranomaiset pyytävät kansalaisia ilmoittamaan aktiivisesti epäilyttävistä tapauksista. Poliisi saa vuosittain tuhansia vinkkejä, joista monet johtavat jatkotoimenpiteisiin. Lardotin haastattelun voi käydä katsomassa Yle Areenasta.

Lue myös nämä
Tägit
poliisi Nettivalvonta
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.