TTVK: 10 minuutin DC++:n käytöstä 6000 euron tappiot

Manu Pitkänen
21. heinäkuuta, 2011 19:08

Pohjoispohjanmaalainen nainen on saanut TTVK:lta korvausvaatimuksen, jossa häntä käsketään maksamaan 6000 euron korvaukset DC++:n kymmenen minuuttia kestäneestä käytöstä. Erityisen epäoikeudenmukaiseksi vaatimuksen tekee se, että nainen ei ole itse edes käyttänyt kyseistä tiedostonjako-ohjelmaa.
Naisen mukaan joku ulkopuolinen henkilö on jakanut tiedostoja hänen suojaamattomaa WLAN-yhteyttä pitkin, hän ei ole itse syyllistynyt tekijänoikeusrikkomukseen. Nainen on yrittänyt neuvotella TTVK:n kanssa asiasta, mutta vastakkainen osapuoli ei ole osoittanut kiinnostuksen merkkejä: he vaativat korvauksia tai muuten asia viedään käräjille. TTVK:n mukaan naisen olisi pitänyt olla huolellisempi.
EFFIn asianajaja Ville Oksanen ja eurooppalaisesta informaatioyhteiskuntaoikeudesta väitellyt oikeustieteen tohtori Tuomas Mylly (Turun yliopisto) ovat erittäin huolissaan tapauksesta. Oksasen mukaan avoimen verkon omistajalla ei ole vastuuta muiden käyttäjien teoista, mutta pelkää silti jutun kaatuvan syyttäjän eduksi. Tuomioistuinten aiempien päätösten mukaan ip-numero eli käytännössä liittymän omistaja on sama kuin liittymän käyttäjä.
Mylly spekuloi, että TTVK yrittää muodostaa tästä ennakkotapausta:

Vaikuttaa siltä, ettei syyttömyysolettama kyseisessä tapauksessa toteudu, jos vastuu syntyy pelkän avoimen verkon tarjoamisen perusteella. On mahdollista, että etujärjestöt käyttävät ihmisten tietämättömyyttä hyväkseen. Tässä saatetaan hakea avointen verkkojen käyttöä koskevaa ennakkotapausta.

TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen toivoisi, että yhteyden omistajan vastuu kirjoitettaisiin suoraan lakiin. Kotilainen vaatii pohjanmaalaiselta naiselta todisteita hänen syyttömyydestään.
Jos voidaan osoittaa, että haaste on perusteeton, emme ryhdy jatkotoimenpiteisiin.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi DC++ WLAN TTVK
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.