TTVK syytteli professoria suotta tekijänoikeusrikoksesta

Manu Pitkänen
8. heinäkuuta, 2011 14:37

Keskisuomalainen uutisoi tämänpäiväisessä lehdessään Jyväskylän yliopiston kehityspsykologian professori Timo Ahosen tapauksesta, missä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) syytti häntä 4000 musiikkikappaleen laittomasta jakamisesta. TTVK penäsi syyttömäksi osoittautuneelta Ahoselta 1300 euron sovittelumaksua.
Tiedon epäilyksi joutumisesta Ahonen sai toukokuussa, missä TTVK tuomitsi hänet kärkkäin sanavalinnoin syylliseksi. Ahonen oli varma ettei ollut jakanut musiikkikappaleita, kuten hänen väitettiin tehneen, ja otti sen vuoksi heti yhteyden TTVK:hon. Vakuuteltuaan syyttömyyttään, hän sai tylyn vastauksen: "Voisit tutkituttaa koneesi." Samalla TTVK vihjaili, että Ahonen olisi jakanut muutakin materiaalia tietokoneeltaan.
Ahosen yliopistokontakteista oli apua, sillä hän pystyi tutkituttamaan tietokoneensa pienin kustannuksin tietohallinnossa. Hän ajatteli, että jokin haittaohjelma olisi voinut jakaa tiedostoja hänen tietämättään. Tietohallinnon henkilökunta ei kuitenkaan löytänyt haittaohjelmia eikä 4000 musiikkikappaletta. TTVK pyysi asiaa anteeksi ja yritti saada Ahosen näkemään asian positiivisen puolen: "Nyt tiedätte varmuudella, mitä laajakaistasi kautta liikkuu ja mitä koneellasi on."
Lopulta selvisi, että koko vyyhdin taustalla on Elisan inhimillinen erehdys. Teleoperaattori oli antanut vahingossa väärän henkilön yhteystiedot TTVK:lle. TTVK ja Elisa vakuuttavat, että tällaiset väärille henkilöille lähetetyt syytöskirjeet ovat erittäin harvinaisia.

Lue myös nämä
Tägit
Elisa tekijänoikeus TTVK
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.