Teemu Laitila
23. kesäkuuta, 2011 11:56
Hollannissa on kirjattu lakiin vaatimus Internet-liikenteen tasa-arvoisuudesta käytetystä palvelusta riippumatta. Uusi laki estää verkko-operaattoreita laskuttamasta erilaisia hintoja ilmaisten Internet-palveluiden kuten Skypen tai pikaviestejä netin kautta tarjoavan WhatsApp-sovelluksen käytöstä. Kovaa vauhtia yleistyneet VoIP-puhelut ja operaattorin maksulliset palvelut kiertävät pikaviestimet näkyvät jo hollantilaisoperaattoreiden liikevaihdossa.
Lain kannattajat pitivät lain selvää läpimenoa parlamentissa suurena voittona kuluttajan kannalta kun taas teleoperaattoreiden edustajat olivat odotetusti vähemmän innokkaita. Operaattoreiden mukaan laki aiheuttaa paineita hintojen nostoon, jolla korvattaisiin rajoitusten myötä menetettyjä tuloja.
Hollannin suurin kuluttajajärjestö Consumentenbond oli tukemassa lain läpimenoa. "Mielestämme operaattoreilla ei pitäisi olla mahdollisuutta Internetin käytön rajoittamiseen. Se olisi erittäin huono ennakkotapaus.", kuluttajajärjestöstä kommentoidaan.
Euroopan teleoperaattoreita edustavan kattojärjestön mukaan hallitusten tulisi välttää enempiä säännöstelyjä, sillä järjestön mielestä ne rajoittavat investointeja ja uusia bisnesmahdollisuuksia. Järjestön mukaan operaattorit tarvitsevat oikeuden hinnoitella palveluita vaihtelevasti korvatakseen paljon dataa käyttävien sovellusten kustannukset.
Toisaalta myös operaattoreiden rajoituksia on syytetty uusien palveluiden kehittämisen estämisestä. Verkon tasa-arvolakia puolustaneen Hollannin varapääministerin mukaan vapaa Internet on oikea tapa tukea uusien palveluiden syntyä. "Tiettyjen palveluiden toiminnan rajoittaminen on jarruna innovaatiolle. Tämän lain avulla voidaan taata vapaa Internet, johon sekä käyttäjät että eri palveluiden tarjoajat voivat luottaa".
Hollanti on Euroopan ensimmäinen maa, jossa verkon tasa-arvo on kirjattu lakiin asti. Maailman mittakaavassa vain Chile on tehnyt aiemmin samanlaisen periaatepäätöksen. Verkkoliikenteen tasa-arvosta on ollut puhetta myös Euroopan Unionin tasolla, mutta tähän mennessä unioni ei ole ryhtynyt toimiin suunnitelmien täytäntöön panemiseksi. Puhelinvertailu.comin haastattelemien suomalaisoperaattoreiden mukaan Suomessa ei ole edes harkittu esimerkiksi Skypen käytön hinnoittelua erikseen.