Ubuntu tunkeutuu autoihin

Manu Pitkänen
16. kesäkuuta, 2011 20:31

Tietotekniikka on läsnä kaikkialla nykyihmisen arkea, myös niissä paikoissa joissa sitä ei olla aiemmin totuttu näkemään. Esimerkiksi nykyaikaiset autot ovat kuin renkailla kulkevia tietokoneita tai viihdelaitteita. Linux-pohjaista Ubuntu-käyttöjärjestelmää kehittävä Canonical on havainnut kehityksen suunnan ja päättänyt muokata ohjelmistostaan autoille sopivan version.
Canonical liittyi hiljattain GENIVI Alliancen jäseneksi, jonka ovat perustaneet muun muassa BMW Group, GM, PSA Peugeot Citroen ja Intel. Yhtiöiden ajatuksena on yhteenliittymän kautta kehittää Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, jota voitaisiin hyödyntää autojen infotainment-järjestelmissä. Samalla Canonical lupasi kehittää Ubuntun pohjalta näiden järjestelmien kanssa yhteensopivan Ubuntu IVI Remix -version (In-Vehicle Infotainment).
Canonical käyttää pohjana huhtikuussa julkaistua Ubuntu 11.04 -käyttöjärjestelmää. Työt alkavat heinä-elokuun aikana ja käyttöjärjestelmää aiotaan esitellä jo Oneric Ocelotin (11.10) julkaisun aikaan lokakuussa. Autovalmistajille tarkoitettu versio on valmis ensi vuoden alussa.
Käytännössä Ubuntu IVI Remix haastaa Intelin ja Nokian kehittämän MeeGon, jonka GENIVI on aiemmin valinnut referenssijärjestämäkseen. Joudumme siis vielä jännittämään ottaako BMW käyttöön MeeGon vai Ubuntun uusissa autoissaan.

Lue myös nämä
Tägit
Ubuntu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.