Teemu Laitila
7. kesäkuuta, 2011 13:47
Kiina ei ole enää ainut maa, joka radikaalisti rajoittaa kansalaistensa oikeuksia Internetin käyttöön. YK:n julkaisemassa raportissa kritisoidaan myös kehittyneempien länsimaiden harjoittamia Internetin sensuurikäytäntöjä.
Vaikka raportissa kritisoidaan esimerkiksi Kiinaa ja Vietnamia rankasta nettisensuurista sekä bloggaajien vangitsemisesta, raportti nostaa myös esiin Ranskassa ja Englannissa käytössä olevat lait, joiden perusteella kolmesti tekijänoikeusrikkomukseen syyllistyneeltä voidaan katkaista nettiyhteys.
Raportin tekijä YK:n asettama erityistutkija Frank La Rue kirjoittaa olevansa erittäin huolissaan Ranskan ja Englannin niin kutsutuista kolmen hudin laeista. La Ruen mukaan Internet-yhteyksien katkaiseminen on suhteettoman kova rangaistus tekijänoikeusrikkomuksesta ja näin ollen se rikkoo kansaivälisiä kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia määritteleviä lakeja.
Internet-yhteyksien katkomisen lisäksi La Rue ei ole ilahtunut kehityksestä, jossa Internet-operaattoreille ja muille palveluntarjoajille sälytetään yhä enemmän vastuuta käyttäjien tekemisten seurannasta. Esimerkiksi Turkissa operaattoreiden on lain mukaan estettävä pääsy sivustoille, joissa halvennetaan valtion kauan edesmennyttä perustajaa Mustafa Kemal Ataturkia.
La Ruen raportin mukaan palveluntarjoajien asettaminen vastuuseen uhkaa vakavasti vaarantaa sanan- ja mielipiteenvapautta. Palveluntarjoajan velvoittaminen sisältöjen valvontaan aiheuttaa helposti liian tiukaksi yltyvää yksityistä sensuuria ilman minkäänlaista läpinäkyvyyttä ja oikeuskäsittelyä.
Raportissa hyvänä esimerkkinä sisältöjen valvontaprosessista pidetään Chilessä käytössä olevaa tapaa, jossa tiedon välittäjän eli esimerkiksi palveluntarjoajan on poistettava sisältöä vasta oikeuden määräyksen perusteella.
Vaikka YK:lla ei ole varsinaista toimivaltaa missään käsitellyissä kysymyksissä eikä se pysty suoranaisesti vaikuttamaan valtioiden lainsäädäntöön, puolueeton ja kattava raportti toimii toivottavasti hyvänä keskustelunavauksena Internet-kansalaisten oikeuksista.