Tuomioistuin: Torrent-sana yllyttää laittomuuksiin

Manu Pitkänen
3. kesäkuuta, 2011 10:38

Ranskan vetoomustuomioistuin on tuoreessa päätöksessään säilyttänyt ranskalaismiehelle langetetun tuomion, jonka hän sai vuonna 2009 kahden torrent-sivuston pyörittämisestä. Häneltä penätään 17.000 euron vahingonkorvauksia, joiden lisäksi hän joutuu maksamaan 3.000 euron oikeudenkäyntikulut.
Syytettynä ollut sai tuomionsa TorrentNews.net-uutissivuston ja Torrent-public-center.com-metahakukoneen ylläpidosta. Erikoiseksi tuomion tekee se, että syyttäjä ei onnistunut todistamaan väitteitä, joita hän esitti syytettyä vastaan. Ranskalaisen tekijänoikeusjärjestö SACEMin näkemyksen mukaan, että sivustoilla jaettiin tekijänoikeudenalaista materiaalia, mistä hän hyötyi taloudellisesti sivustoilla esitettyjen mainosten ansiosta.
Blackistef-nimimerkillä kirjoittava syytetty puolustautui SACEMin väitteitä vastaan sanomalla, ettei hän voi olla vastuussa sivuston käyttäjien tekemisistä. Oikeus kuitenkin katsoi, että Blackistef oli tietoinen sivustolla tehtävistä laittomuuksista, ja että jo sivustojen nimissäkin esiintyvä sana "torrent" yllyttää tekijänoikeudenalaisten tiedostojen jakamiseen. Oikeus ei kuitenkaan pystynyt todistamaan, että sivustolla olisi oikeasti jaettu tiedostoja.
Puolustuspuheenvuorossaan Blackistef huomauttaa lisäksi, että sivustoilla ei esitetty mainoksia. SACEMin mainoksiksi kuvittelemat bannerit olivat todellisuudessa käyttäjien allekirjoituksissa olevia kuvia, joiden esittämisestä hänelle ei kerry tuloja.

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus torrent
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.