Piraattipuolue ja Effi vaativat avoimuuta sensuurisuunnitelmiin

Teemu Laitila
1. kesäkuuta, 2011 9:50

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia verkossa ajava Effi (Electronic Frontier Finland) sekä Piraattipuolue vaativat opetus- ja kulttuuriministeriöltä suurempaa avoimuutta aikaisempaa laajemman nettisensuurin mahdollistavan lakialoitteen valmistelussa. Tietokone-lehti paljasti eilen, että OKM:n tekijänoikeustoimikunta valmistelee lakialoitetta, jonka perusteella internet-operaattorit voitaisiin määrätä estämään pääsy piraattisisältöjä jakeleville nettisivuille.
Piraattipuolue on saanut käsiinsä tekijänoikeustoimikunnan muistion, jota puolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti kuvailee järkyttäväksi. Apajalahden mukaan lakimuutosta valmistellut tekijänoikeustoimikunta on käytännössä tekijänoikeusjärjestöjen lobbausareena.

Nyt sieltä on pyöräytetty käytännössä valmis lakiehdotus, jota epäilemättä aiotaan viedä lähiaikoina eteenpäin.

Myös Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen vaatii, että lain valmistelu pitää tuoda julkiseen käsittelyyn ja antaa kaikille mahdollisuus kommentoida asiaa.
Vaadimme, että OKM avaa tällä kertaa valmistelun avoimeen kansalaiskeskusteluun ja sallii muidenkin kuin sisäpiiriläisten ottavan siihen kantaa, kun asiaan voi vielä vaikuttaa.

Effin lakimies Ville Oksanen muistuttaa, että kiistanalaisia tekijänoikeuksiin liittyviä lakialoitteita on valmisteltu salassa kansalaisilta aiemminkin.
Tilanne muistuttaa Lex Karpelan käsittelyä, jonka yhteydessä yhteyden katkaisemiseen oikeuttavat pykälät valmisteltiin salassa ja tuotiin eduskunnalle lähinnä tiedoksiantona.

Sekä Piraattipuolue että Effi huomauttavat, että EU tuomioistuimelta on odotettavissa lähiaikoina päätös, jossa tullaan ottamaan kantaa Internet-operaattoreille asetettavien velvoitteiden ja kansalaisen perusoikeuksien suhteeseen. Aiemmin julkistetussa EU tuomioistuimen julkisasiamiehen ratkaisuehdotuksessa katsottiin, että oikeuden asettamat sensuurimääräykset loukkaavat usempaakin kansalaisen perusoikeutta.
Piraattipuolue on julkaissut (PDF) OKM:n tekijänoikeustoimikunnan muistion kiistellystä lakialoitteesta.

Lue myös nämä
Tägit
EFFI Piraattipuolue
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.