Hammaslääkärit haluavat sensuroida tekijänoikeuden varjolla

Manu Pitkänen
28. toukokuuta, 2011 11:13

ArsTechnica-sivuston toimittaja Timothy B. Lee kohtasi mielenkiintoisen kaavakkeen käydessään tarkistuttamassa hampaitaan philadelphialaisella hammaslääkärillä.
Tavallisten potilaspapereiden täytön lisäksi häntä pyydettiin allekirjoittamaan kaavake, joka antaa hoitavalle lääkärille oikeuden sensuroida asiakkaansa julkisia kommentteja hänestä. Molemminpuolinen yksityisyyssopimuksen keskeinen sisältö on, että asiakkaan tulevaisuudessa kirjoittamien kommenttien tekijänoikeudet siirtyvät lääkärille, jos niiden aihe liittyy ko. lääkäriin tai hänen antamaan hoitoon. Sopimus pohjautuu lääkäreiden oikeuksia puolustavan Medical Justice -järjestön tekemään asiakirjaluonnokseen. Sopimuksen laillisuus on asetettu kyseenalaiseksi.
Vaikka hammaslääkäri ja Medical Justice muuta väittivätkin ArsTechnican toimittajalle, niin sopimuksen ensisijainen tarkoitus on estää epämiellyttävän julkisuuden leviäminen hampaita hoitaneesta lääkäristä. Tämä on mahdollista koska sopimuksen takaaman tekijänoikeuden perusteella lääkäri voi vaatia hänelle epämieluisten viestien poistamista jälkikäteen verkosta sakon uhalla. Lääkärit pelkäävät, että epämiellyttävän julkisuuden levitessä heidä asiakkaansa hakevat hoitoa paremmilta lääkäreiltä.
Tapaus on yksi esimerkki siitä, kuinka tekijänoikeuden alkuperäinen tarkoitus, eli luovuuden edistäminen ja turvaaminen, on alkanut unohtua. EFFIn mukaan kyseinen tapaus on hyvä varoitus siitä millaisiin epäkohtiin liian tiukka tekijänoikeuslaki voi johtaa.

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus sensuuri
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.