Wessberg: Hyvitysmaksun keräysvelvollisuus pois Teostolta ja laajakaista verolle

Manu Pitkänen
27. toukokuuta, 2011 13:53

Yleisradion entinen toimitusjohtaja Arne Wessberg on jättänyt toimitushallituksen opetus- ja kulttuuriministeri Stefan Wallinille muistion, jossa esitetään vaihtoehtoisia malleja nykyiselle hyvitysmaksujärjestelmälle. Hyvitysmaksu on maksu, joka maksetaan tekijänoikeudenhaltijoille yksityisen kopionnin laillisuuden vuoksi.
Wessberg ehdottaa muistiossaan muutaman keskeisen uudistuksen, vaikka sen odotettiin olevan sisällöltään vieläkin radikaalimpi. Wessberg esittää ensinnäkin muutosta maksun tulouttamistapaan. Hän ehdottaa, että nykyisen televisio- ja radiorahaston käyttötarkoitusta laajennetaan ja sinne ohjataan yle-maksutulojen lisäksi taajuushuutokaupoista saadut tulot sekä laajakaistoista perittävä "hyvitysmaksu". Tämä tarkoittaisi (3 §) sitä, että maksun keräyksestä vastaisi Viestintävirasto Teoston sijaan.
Wessbergin ajatuksena siis on, että nykyinen laitesidonnainen järjestelmä lopetetaan ja maksua alettaisiin periä laajakaistaliittymistä. Muistion mukaan seitsemän euroa per laajakaistaliittymä (per vuosi) riittää samansuuruiseen summaan kuin mitä nykyisellä järjestelmällä saadaan kerättyä (12 miljoonaa euroa).
Muistiossa ehdotetaan myös toista vaihtoehtoista järjestelmää. Siinä tekijänoikeudenhaltijoille maksettaisiin korvaus suoraan valtion budjetista. Tässä mallissa korvaussumman suuruus päätetään vuosittain hallituksen budjettiriihessä.
Wessberg ehdottaa vielä kolmattakin mallia, jossa jatkettaisiin nykyisellä linjalla ja valtioneuvosto määrittelisi hyvitysmaksun tavoitetason. Tämän tavoitetason saavuttamiseksi neuvoston tulisi edelleen pohtia mistä laitteista hyvitysmaksua aiotaan kerätä. Tässä mallissa Teosto pysyisi hyvitysmaksujen kirstunvartijana.

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus hyvitysmaksu Teosto
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.