Nämä kysymykset estivät Googlen ja levy-yhtiöiden yhteisymmärryksen pilvipalvelusta

Teemu Laitila
13. toukokuuta, 2011 10:12

Google käynnisti tällä viikolla ainakin amerikkalaisille asiakkailleen Google Music Beta -palvelun. Google Music Beta tarjoaa käytännössä saman palvelun kuin Amazonin aiemmin julkistamat Cloud Player sekä Cloud Drive, eli käyttäjät voivat ladata omat musiikkitiedostonsa pilvipalvelimille, josta niihin pääsee käsiksi esimerkiksi mobiilaitteista.
Yhteistä palveluille on myös se, että kumpikaan yhtiö ei päässyt isojen levy-yhtiöiden kanssa yhteisymmärrykseen palveluiden vaatimista musiikkilisensseistä. Molemmat yhtiöt päätyivät julkistamaan palvelunsa levy-yhtiöiden vastustuksesta huolimatta ja toiminnan laillisuutta perustellaan sillä loogisella argumentilla, että kyseessä on vain tallennustilaa tarjoava palvelu, jonka kautta käyttäjät voivat kuunnella jo omistamiaan musiikkitiedostoja.
Huhujen mukaan Google joutui kuitenkin lisenssien puutteen vuoksi karsimaan palvelustaan joitain ominaisuuksia. Yhtiö neuvotteli lisensseistä neljän ison sekä useiden pienempien levy-yhtiöiden kanssa, mutta neuvotteluissa ei päästy yhteisymmärrykseen. Jälkeenpäin Google on syyttänyt levy-yhtiöitä kovin sanoin ahneudesta ja näkemyksen puutteesta.
Hollywood Reporterin mukaan neuvottelut kariutuivat kolmeen pääkohtaan. Yksi keskeinen ongelma oli perinteisesti raha. Levy-yhtiöt vaativat Googlelta osaa lisenssimaksuista etukäteen, mihin Google suostui. Osa yhtiöistä vaati kuitenkin suurempia etukäteismaksuja ja muiden yhtiöiden kuultua erilaisista summista, nekin korottivat vaatimuksiaan.
Toinen levy-yhtiöitä vaivaava ongelma oli piratismi. Neuvotteluissa keskityttiin muun muassa siihen, voisiko palveluun tallentaa laittomista lähteistä tulevia mp3-tiedostoja. Hollywood Reporterin mukaan suuremmaksi ongelmaksi nousi kuitenkin levy-yhtiöiden vaatimus, että vastineeksi lisensseistä, Googlen tulisi sensuroida hakutuloksistaan linkit P2P-sivustoille sekä muille piraattisivustoille.
Kolmanneksi levy-yhtiöiden neuvotteluhalukkuutta heikensi epäilys palvelun vaikutuksista yhtiöiden muihin tulovirtoihin. Muutamat levy-yhtiöt olisivat tietojen mukaan halukkaita saamaan markkinoille varteenotettavan kilpailijan Applelle, mutta toisaalta samanlaista palvelua kaavailevan Applen levy-yhtiökytkösten uskotaan myös haitanneen Googlen neuvotteluja.
Lisäksi levy-yhtiöiden mielestä Google ei ollut itsekään täysin varma, millaista palvelua yhtiö on käynnistämässä ja yksityiskohdat sekä ominaisuudet vaihtelivat tiuhaan, mikä vaikeutti mutkikkaita neuvotteluja entisestään.
Googlen ja Amazonin käynnistettyä omat palvelunsa, Applen vastaava palvelu on vielä työn alla. Apple on kuitenkin kolmikosta ainut, joka luultavasti saa taakseen myös levy-yhtiöiden tuen ja pystyy sen turvin tarjoamaan kilpailijoitaan kattavamman palvelun yhdistettynä iTunes-musiikkikauppaansa. Applen odotetaan julkistavan palvelunsa keväällä tai alkukesällä.

Lue myös nämä
Tägit
Google Google Music Beta
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.