Mielenterveysongelmainen isoäiti voi joutua vankilaan luvattomasta tiedostojenjaosta

Kaarlo Räihä
11. toukokuuta, 2011 13:00

Yleensä tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomasta jakelusta kiinni jäävät henkilöt ovat nuorehkoja miehiä, mutta Skotlannissa tuomitaan pian ensimmäinen henkilö luvattomasta tiedostojenjaosta, ja tällä kertaa kyseessä on 58-vuotias isoäiti.
Tekijänoikeusjärjestöt pääsivät Anne Muirin jäljille vuonna 2008, kun hän jakoi P2P-ohjelman avulla luvatta eteenpäin tekijänoikeudella suojattuja kappaleita. Muir jakoi yhteensä yli 30 000 kappaletta, joista suurin osa ns. karaoke-versioita. Jaettujen kappaleiden arvoksi on arvioitu noin 54 000 puntaa eli noin 62 000 euroa.
Poliisille tehdyn tutkintapyynnön myötä viranomaiset tekivät ratsian naisen kotiin, ja tutkimusten edessä Muir myönsi syyllisyytensä. Muir kuulee tuomionsa vielä tämän kuun aikana, ja suurten tekijänoikeuskorvauksien lisäksi hän voi joutua toimistaan vankilaan.
Kovinta mahdollista tuomiota Muir ei kuitenkaan saa, koska hän ei tehnyt tiedostonjakelua rahan takia.
Naisen asianajajan mukaan Muir on kärsinyt mm. masennuksesta ja pakko-oireisesta persoonallisuushäiriöstä. Masennustaan Muir paransi opettelemalla tiedostonjakelua, joka nosti hänen itsetuntoaan. Muir tuli kuitenkin riippuvaiseksi P2P-jakelusta, ja tiedostojen keräily jatkui kunnes viranomaiset puuttuivat peliin.

Lue myös nämä
Tägit
Skotlanti
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.