Teratavun jakamisesta piraatille 6600 euron lasku ja sakkoja

Teemu Laitila
9. toukokuuta, 2011 12:58

Tuusulan käräjäoikeus on tuominnut järvenpääläisen 22-vuotiaan miehen tekijänoikeusrikoksesta sakkoihin ja korvauksiin asianomistajille. Sakkoja määrättiin 80 päiväsakon verran ja korvausten ja hyvitysten määrä oli runsaat 6600 euroa.
Tuomio tuli musiikin, elokuvien, pelien sekä tietokoneohjelmistojen luvattomasta kopioinnista. Luvattomia kopioita jaeltiin muille käyttäjille DirectConnect-vertaisverkon kautta ja jaossa oli materiaalia yhteensä noin teratavun edestä.
Aikaisemmista ennakkotapauksista (mm. Finreactor-tuomio) poiketen käräjäoikeus hyväksyi asianomistajien korvausvaatimukset täysimääräisinä. Käräjäoikeuden mukaan mies oli tietoisesti saattanut tekijänoikeuden alaisen materiaalin muiden saataville. Oikeus myös uskoi miehen tienneen miten kiinnostavaa materiaali on ja miten nopeasti se leviää vertaisverkon käyttäjien keskuudessa.
TTVK:n tiedote ei paljasta tuomitun maksettavaksi muodostuneen summan kokonaismäärää, mutta korvausten ja hyvitysten määrä on moniin aiempiin kymmenien ja jopa satojen tuhansien korvausvaatimuksiin verrattuna kohtuullinen ja vastannee huomattavasti paremmin todellisia aiheutuneita kustannuksia.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.