Maksaako YLE HD -kanava? Vastaukset HD-arvoituksiin

Petteri Pyyny
5. toukokuuta, 2011 14:17

Kevään yksi miellyttävimmistä uutisista oli YLE HD -kanavan käynnistyminen yhtä aikaa sekä antenni- että kaapeliverkoissa. Kanava on kuitenkin aiheuttanut kenties enemmän kysymyksiä uutiskommenteissamme ja keskustelualueella kuin mikään toinen TV-kanaviin liittyvä uudistus sitten TV-lähetysten digitalisoinnin.
Tässä pieni infopaketti vastauksineen kaikista tärkeimmistä YLE HD -kanavaan liittyvistä kysymyksistä:

  1. Maksaako YLE HD -kanavan katselu?

    • Ei maksa. Asuit sitten antennikodissa tai kaapelitaloudessa, täytyy YLE HD -kanavan olla ilmainen. Tämä koskee myös sellaista tapausta, että operaattorisi haluaa salata kanavan maksukortin taakse. Tällaisessa tapauksessa, mikäli haluat vain ja ainoastaan YLE HD -kanavan, on operaattori velvollinen toimittamaan sinulle ko. kanavan katselun mahdollistavan maksukortin täysin ilmaiseksi, ilman mitään korttimaksua.

  2. Mitä kanavan katseluun vaaditaan antennitaloudessa?

    • Kanavan katseluun vaaditaan Antenna Ready HD -hyväksytty televisio tai digiboksi. Tavallinen antenniverkon digiboksi ei siis käy. Tämän lisäksi itse TV-antennin tulee pystyä vastaanottamaan taajuutta, jolla kanavaa omalla alueellasi lähetetään. Tietysti kotisi tulee myös sijaita alueella, jossa YLE HD -lähetykset ovat saatavilla - tällä hetkellä saatavuus kattaa noin 60% väestöstä.

  3. Mitä kanavan katseluun vaaditaan kaapelitaloudessa?

    • Mikäli paikallinen kaapelitelevisiotoimija jo jakelee YLE HD -kanavaa, vaaditaan kanavan katseluun joko Cable Ready HD -hyväksytty televisio tai Cable Ready HD -hyväksytty digiboksi. Useimmat Sonyn ja Samsungin vuoden 2009 jälkeen myydyistä televisioista ovat Cable Ready HD -hyväksyttyjä.
    • Mikäli käytössäsi Cable Ready HD -televisio, se sisältää joko CI Plus- tai CIv1-paikan Conax-kortinlukijalle. Jotta saat YLE HD -kanavan näkyviin, tulee sinun hankkia CI-paikkaan kortinlukija ja katselukortti. Mikäli kyseessä on CIv1-paikka, tulee lukija vuokrata operaattorilta, ostetut lukijat eivät toimi. Jos puolestaan televisiossa on uudempi CI Plus -paikka, voit hankkia Conax-lukijan joko vuokraamalla sen tai ostamalla omaksi. Voit selvittää CI-paikan tyypin hyväksyttyjen laitteiden listalta.

  4. Entä jos YLE HD ei ole oman kaapelitelevisiotarjoajani valikoimassa?

    • YLE HD -kanava on ns. must-carry -kanava, kuten muut YLEn kanavat eli kaapelitelevisio-operaattorilla on valvollisuus jaella ko. kanavaa.
      Tässä on must-carry -säännössä on kuitenkin mielenkiintoinen koukku. Eli jakeluvelvoite koskee ainoastaan sitä aluetta, jossa kyseinen kanava näkyy antenniverkossakin. Eli Oulussa, jossa kanava näkyy antenniverkossa, myös paikallisen kaapeli-tv-operaattorin täytyy jaella kanavaa kaapelissa. Mutta taas Rovaniemellä, jossa kanava ei näy, ei paikallisella kaapelioperaattorilla ole velvollisuutta jaella kanavaa.Antenniverkon näkyvyysalueen ulkopuolella toimivat kaapelioperaattorit kuitenkin saavat jaella kanavaa halutessaan, tällöinkin loppukäyttäjälle päin täysin ilmaiseksi.
      Näkyvyysalueen ulkopuolella sijaitsevien kaapelioperaattoreiden suhteen asiakkaiden antama palaute kanavan lisäämiseksi operaattorin tarjontaan lienee tehokkain tapa toimia.

  5. Entäs kanavan näkyvyys IPTV:n kautta?

    • IPTV-operaattoreita koskevat samat säännöt kuin kaapelioperaattoreitakin. Eli must-carry säännöt antenniverkon näkyvyysalueen mukaan, kanavan täytyy olla ilmainen, jne.

  6. Mitä uutta YLE HD tarjoaa?

    • Lyhyesti: Ei mitään. YLE HD on, ainakin alkuvaiheessa, ainoastaan kanava, joka lähettää TV1:n ja TV2:n ohjelmista koostettua "sekoitusta", mutta kuva välitetään HD-tasoisena. Eli hieman vastaava tilanne kuin digitalisoinnin aikaan -- samat kanavat näkyivät sekä digitaalisesti että analogisesti. Digitaalisen kanavan kuva vain oli parempi. Näin tässäkin tapauksessa. Eli YLE HD -kanava ei sisällä lainkaan sellaista ohjelmistoa, jota ei jo näkyisi TV1:n tai TV2:n kautta.

  7. Missä kaupungeissa YLE HD näkyy antenniverkossa?

    • Näkyvyysaluekartta kanavanipuille F ja G löytyy täältä (PDF-muodossa)

  8. Mitkä operaattorit YLE HD -kanavaa tarjoavat?

    • Tilanne tulee elämään paljon lähiviikkoina ja -kuukausina, kanavahan esiteltiin vain muutama päivä sitten. Pyrimme päivittämään kanavan saatavuustiedot oppaaseemme, jossa listaamme Suomessa näkyvät HD-kanavat.


Toivottavasti tästä pienestä tietopaketista oli hyötyä YLE HD -kanavaan liittyen. Tiedot on erinäköisistä YLEn tekniikan arkistoista ja valtaosa tiedoista kanavaan itseensä liittyen tästä palvelukuvausmuistiosta.
Edit: Must-carry -kohta muutettu tämän FAQ:n tietojen mukaiseksi.

Lue myös nämä
Tägit
YLE Cable Ready HD Antenna Ready HD YLE HD
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.