Navigaattorivalmistaja tunnustaa: myimme käyttäjien tietoja poliisille

Teemu Laitila
28. huhtikuuta, 2011 12:34

Hollantilainen navigaattorivalmistaja TomTom on myöntänyt, että yhtiö on myynyt käyttäjiltään keräämiä liikennetietoja Hollannin poliisivoimille. Poliisi on hyödyntänyt dataa esimerkiksi nopeusvalvontakameroiden sijoittelussa. Suomeksi asiasta uutisoi ensimmäisenä MikroPC.
TomTomin keräämä liikennedata päätyi poliisin käyttöön, kun yhtiö oli myynyt liikennedataa Hollannin hallitukselle. TomTomin asiakkailleen lähettämässä pahoitteluviestissä kerrotaan, että yhtiö ei osannut odottaa datan päätyvän poliisin tietoaineistoksi, vaan sitä uskottiin käytettävän esimerkiksi liikenneturvallisuuden parantamiseen.
TomTomin toiminta ei ole sinänsä rikkonut yhtiön sopimusehtoja, vaan käyttäjät ovat hyväksyneet kerätyn tiedon myymisen kolmansille osapuolille. Asiakkailtaan saamasta vihaisesta palautteesta johtuen TomTom on kuitenkin luvannut kehittää lisensointisääntöjään vastaavien tapausten estämiseksi tulevaisuudessa.
Talouslehti Forbesin mukaan laskusuuntaiset navigaattorilaitteiden myynnit ovat pakottaneet TomTomin etsimään lisäbisnestä palveluista, joihin kuuluu muun muassa liikennetietojen myynti hallituksille. Jo puolet TomTomin liikevaihdosta koostuu laitteiden myynnistä suoraan autovalmistajille sekä kartta ja liikennedatan myynnistä julkisille ja yksityisille organisaatioille.

Lue myös nämä
Tägit
TomTom
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.