EU tutkii operaattoreiden kaistarajoituksia

Teemu Laitila
25. huhtikuuta, 2011 14:50

Euroopan Unioni on aloittamassa tutkinnan Internet-operaattoreiden käyttämistä kaistanrajoittamiskeinoista. Tutkimuksessa käydään läpi kaistarajoitukset sekä kiinteiden että mobiileiden verkkoyhteyksien tapauksessa. Tavoitteena on pitää Internet-liikenne tasa-arvoisena riippumatta käytetystä palvelusta ja ajankohdasta.
Tuloksena saattaa olla jopa täyskielto minkään palvelun toiminnan rajoittamiselle kaistan riittävyyteen vedoten esimerkiksi ruuhka-aikoina. Tähän menessä muutamat eurooppalaisoperaattorit ovat rajoittanet asiakkailtaan paljon kaistaa kuluttavien palveluiden kuten Skypen tai esimerkiksi BBC:n iPlayer-videosovelluksen käyttöä.
Tutkimuksen taustalla on vahvasti Internetin neutraaliuden puolesta puhunut EU:n tietoyhteiskunnan kehityksestä vastaava komissaari Neelie Kroes.

Olen hyvin vakuuttunut siitä, että kaikilla EU-kansalaisilla tulee olla yhtäläinen oikeus avoimeen ja rajoittamattomaan Internetiin ilman piilotettuja rajoituksia tai luvattua hitaampia yhteyksiä.

EU aikoo puuttua kaistanrajoituksiin aluksi kilpailulainsäädännön keinoin, mutta Kroes on valmis myös kieltämään rajoitukset kokonaan, jos alalla ei itse päästä rajoituksista eroon. Vaikka Kroes ajaa priorisoimantonta Internet-liikennettä ensisijaisena tavoitteenaan, hän kertoi tiedostavansa "yleisesti ymmäretyn" tosiasian, että jonkinlaista priorisointia on luultavasti pakko toteuttaa.
Video- ja VoIP-palvelujen rajoittamisen sijaan Kroes ehdottaa, että kapasiteettia voitaisiin säästää viivyttämällä ruuhka-aikaan palveluita, jotka eivät ole yhtä aikakriittisiä kuin reaaliaikainen ääni. Kroesin mukaan esimerkiksi sähköpostin vastaanottajaa ei haittaa muutaman minuutin ylimääräinen viive tiedonkulussa.

Lue myös nämä
Tägit
Euroopan Unioni
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.