Google joutui vastuuseen Linuxin käytöstä

Manu Pitkänen
24. huhtikuuta, 2011 10:08

Texasilainen tietotekniikkayhtiö Bedrock on voittanut patenttirikkomusta käsittelevän oikeudenkäynnin Googlea vastaan. Google joutuu maksamaan viisi miljoonaa dollaria vahingonkorvauksia, mutta päätöksellä saattaa olla tätä selvästi suurempia vaikutuksia Googleen ja koko IT-alaan.
Kenkä puristi siitä, että Linux-ytimessä on käytetty sellaista linkitettyjen listojen hajautusohjelmointitapaa, jonka Bedrock on patentoinut itselleen. Google on vuorostaan käyttänyt Linuxia palvelimissaan ja Android-käyttöjärjestelmässään.
Ongelmalliseksi oikeuden päätöksen tekee se, että ohjelmointitekniikka on alalla hyvin yleinen ja laajasti käytössä melkeinpä missä vain. Linuxin kehittäjäyhteisö ja Google voivat joutua tekemään suuria muutoksia ohjelmistoihin. Älypuhelinkäyttäjien kohdalla tilanne tarkoittaa sitä, että tuhannet Android-sovellukset saattavat muuttua toimintakelvottomiksi.
Bedrockin kannalta tilanne on herkullinen ja se onkin haastanut muita Linuxia käyttäviä verkkopalveluita, kuten Yahoon, MySpacen, Amazonin, PayPalin, Match.comin ja AOL:n, itätexasilaiseen oikeuteen, jonka tuomarit ovat tunnettuja myötämielisestä suhtautumisesta patentteihin.
Google aikoo valittaa päätöksestä ja "puolustaa avoimen lähdekoodin kehittäjäyhteisön oikeuksia". Lisäksi Red Hat Foundation on vaatinut patentin mitätöintiä.

Lue myös nämä
Tägit
Android Linux Google
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.