Laittomien sivustojen estoa kaavaillaan selaimiin

Kaarlo Räihä
8. huhtikuuta, 2011 20:00

Muutamissa maissa tietyille verkkosivustoille pääseminen on estetty paikallisten operaattoreiden toimesta mm. DNS-estojen avulla. DNS-estot on kuitenkin helppo kiertää, jonka johdosta Tanskassa on mietitty uusia tehokkaampia keinoja luvattomuuksien estämiseen, ja yhtenä vaihtoehtona on esitetty selaimiin lisättävää estotoimintoa.
Tunnetuista selaimista mm. Internet Explorer, Firefox ja Chrome osaavat varoittaa surffaajia, jos nämä pyrkivät haittakoodia tai huijauksia sisältävälle sivustolle. Samat toiminnot voitaisiin tanskalaisten päättäjien mukaan valjastaa myös estämään pääsy esim. lapsipornoa, lääkeväärennöksiä tai luvattomia latauksia tarjoaville sivustoille.
Jos surffaaja pyrkisi tällaiselle viranomaisten kieltämälle sivustolle, varoittaisi selain häntä automaattisesti ja tietyissä tilanteissa selain voisi jopa estää pääsyn sivustolle kokonaan.
Koska selainvalmistajat eivät välttämättä halua hypätä tällaiseen toimintaan mukaan vapaaehtoisesti, aiotaan asiasta saada sopimus Yhdysvaltojen ja EU:n välille, joka käytännössä pakottaisi selainvalmistajat yhteistyöhön.
Tanskan poliitikot aikovat ajaa suunnitelmaa eteenpäin ensi vuonna, jolloin maa on puolen vuoden ajan EU:n puheenjohtajamaa.

Lue myös nämä
Tägit
Tanska
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.