CD-levyjä rippaavan soittimen mainostus yllyttää rikokseen

Teemu Laitila
4. huhtikuuta, 2011 15:23

Iso-Britannian mainosalan itsesäätelyelin Advertising Standards Authority (ASA) on kieltänyt levyjen tallentamiseen pystyvän CD-soittimen mainonnan koko maassa. 3GA Ltd. -yhtiön Brennan JB7 on aiempien mainosten mukaan "Kovalevyllä varustettu CD-soitin, johon voi tallentaa jopa 5000 CD:llistä musiikkia".
ASA perustelee kieltävää päätöstään Iso-Britannian tekijänoikeuslainsäädännöllä, joka kieltää sisältöjen olomuodon muuttamisen ilman oikeuksienhaltijan lupaa. Käytännössä siis omistamansa CD-levyn tallentaminen mp3-soittimella kuunneltavaksi ei ole lain mukaan sallittua.
Brennan JB7:n mainoksessa kehutaan, miten näppärää koko CD-kokoelman tallentaminen on. ASA:n päätöksen mukaan tämä ei ole sopivaa, sillä se yllyttää ihmisiä ryhtymään rikolliseen toimintaan. ASA:n päätös on lain mukaan oikea, sillä soittimen tallennusominaisuuden käyttö rikkoo tekijänoikeuslakia.
Asiasta uutisoiva PC Pro kuitenkin huomauttaa osuvasti, että päätös paljastaa tehokkaasti mp3-soitinten kauppaan liittyvät kaksoisstandardit. Suuri osa esimerkiksi Applen myymistä iPod-soittimista kykenee tallentamaan tuhansien CD-levyjen edestä musiikkia ja onkin epätodennäköistä, että kymmenien gigatavujen muistikapasiteetti täytettäisiin pelkästään iTunes-verkkokaupan ostoksilla.

Lue myös nämä
Tägit
MP3 mainos
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.