Piratismi häviämässä laillisille sisällöille

Teemu Laitila
28. maaliskuuta, 2011 16:22

Suomalaisista yhä suurempi osa hankkii kulttuurinsa ja viihteensä Internetin laillisista kauppapaikoista hämärien P2P-verkkojen sijaan. Asia käy ilmi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tilaamasta kyselystä. Kyselyssä kävi ilmi, että aiempaa useampi myös tuomitsee laittoman nettilatailun.
Nettikauppoihin ja muihin viihdepalveluihin tutustuneista 60 prosenttia kertoi käyttäneensä laillisia viihdepalveluita ja 29 prosenttia ilmoitti ostaneensa sisältöjä nettikaupoista. Tutuimmat palvelut olivat odotetusti Spotify, NetAnttila sekä Applen iTunes.
Tutkimuksessa haastatelluilta tiedusteltiin myös millä tavoin laillisten palveluiden suosiota voitaisiin kasvattaa. Vastauksissa esiin nousi palveluiden käytön helpottaminen nykyiseen verrattuna.
Viime vuotiseen kyselyyn verrattaessa tuloksissa näkyy, että laiton tiedostojen levitys ja lataus on vähentynyt netinkäyttäjien keskuudessa. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus pitää silti piratismia merkittävänä ongelmana ja suurimpana esteenä laillisen sisältökaupan kehittymiselle. Toisaalta moni netinkäyttäjä olisi valmis maksamaan hyvälaatuisista sisällöistä kohtuullista hintaa, mutta monimutkaisten tekijänoikeuslakien vuoksi kuluttajien haluamaa sisältöä ei ole tarjolla laillisissa nettikaupoissa, mikä ajaa monet etsimään sisältönsä muualta.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.