Levy-yhtiöt karhuavat LimeWireltä 75 biljoonaa

Teemu Laitila
24. maaliskuuta, 2011 18:03

Menneinä vuosina suurta suosiota nauttinut LimeWire suljettiin lopullisesti oikeuden päätöksellä viime vuoden puolella ja nyt yhtiön oikeuteen haastaneet levy-yhtiöt ovat esittäneet korvausvaatimuksensa. Levy-yhtiöiden laskelmien mukaan ne ovat oikeutettujopa 75 biljoonan (75 trillion) dollarin korvauksiin. Asiaa hoitava liittovaltion tuomari Kimba Wood piti korvaussummia "absurdeina".
Levy-yhtiöiden vaatima korvaussumma perustuu tekijänoikeuslakiin, joka määrää vahingonkorvausvelvollisuuden jokaisesta yksittäisestä rikkomuksesta. Omana aikanaan lähes maailman suosituimman P2P-palvelun LimeWiren kohdalla lain soveltaminen johtaa tähtitieteellisiin summiin. Wood arvioi, että vaaditty korvaussumma on suurempi kuin koko levyteollisuuden liikevaihto sen jälkeen, kun Thomas Edison keksi levy-musiikin mahdollistavan levysoittimen vuonna 1877.
Tuomari kuitenkin päätti, että korvauksia ei tarvitse maksaa kuin kerran jokaisesta levitetystä kappaleesta. Tuomarin näkemyksen mukaan alkuperäisen lain säätäjillä ei voinut olla mitään käsitystä miten maailma tulisi muuttumaan Internetin myötä.
LimeWire-yhtiötä edustava asianajaja Joseph Baio oli tyytyväinen tuomarin päätökseen. Tästä huolimatta korvaussumma noussee huimiin lukemiin, vaikka biljoonia tuskin tullaan näkemään.

Lue myös nämä
Tägit
Limewire
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.