Piraattipuolueen nimi ei kelpaa Venäjän hallinnolle

Manu Pitkänen
23. maaliskuuta, 2011 14:14

Ruotsissa vuonna 2006 rekisteröity Piraattipuolue on kasvanut muutamien viime vuosien aikana laajaksi kansanväliseksi liikkeeksi. Ruotsin perässä muut valtiot ovat saaneet oman piraattipuolueensa. Venäjän Piraattipuolue on hiljattain jättänyt valtion oikeusministeriöön rekisteröitymishakemuksen, jotta se saisi virallisen aseman puolueena. Ministeriö kuitenkin hylkäsi sen.
Oikeusministeriön mukaan syy on puolueen nimessä. Venäjän hallinto määrittelee piratismin merellä tapahtuvaksi varasteluksi ja laivaan kohdistuvaksi hyökkäilyksi, toisin sanoen merirosvoudeksi. Venäjän oikeusministeriö ei siis tunne piratismin toista, tekijänoikeusloukkaukseen liittyvää määritelmää. Merirosvous on Venäjällä ankarasti kielletty, minkä vuoksi nykyinen rikolliseen toimintaan viittaava nimi ei kelpaa viralliseksi puoluenimeksi. Oikeusministeriön mukaan nimestä saa kuvan, että puolueen jäsenet ovat rikollisia.
Rekisteröitymishakemuksen hylkypäätöksestä pöyristynyt Venäjän Piraattipuolue on riitauttanut asian ja jättänyt haasteen Moskovan Zamoskvoretski-oikeuteen. Puolueen mukaan ministeriön perustelut täyttävät kunnianloukkauksen rajat. Nimestä on heidän mielestä tehty tekosyy, jolla estetään uusien kilpailevien puolueiden syntyminen Venäjän poliittiseen kenttään, koska vaaleihin ei ole enää kovin pitkä aika.

Lue myös nämä
Tägit
Piraattipuolue
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.