Piratismiin olemassa vain yksi lääke: hintojen alennus

Manu Pitkänen
16. maaliskuuta, 2011 9:14

Kolmen vuoden selvitystyön jälkeen Media Pircay Project -hankkeen 35 tutkijaa tulivat siihen tulokseen, ettei piratismia saada kuriin Internet-sensuurilla tai kolmen hudin laeilla, vaan ainoa siihen tepsivä lääke on musiikin, elokuvien ja pelien hintojen tuntuva alennus.
Hankkeen myötä syntynyt raportti julkaistiin viime viikolla. Media Piracy Projectin tarkoituksena oli tutkia piratismia kehitysmaissa, joissa elää myös suurin osa maapallon väestöstä. Tutkijat havaitsivat, ettei piratismin syynä ollut ihmisten haluttomuus maksaa viihdesisällöstä. Syynä oli pikemminkin mediasisällön kalleuden, matalan tulotason ja digitaalisten laitteiden halpuuden yhteisvaikutus. Raportissa huomautetaan, että joidenkin tietokoneohjelmien hinnat ovat suhteellisesti viisi kertaa kalliimpia kehittysmaissa kuin ne ovat esimerkiksi Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Venäjällä erään pelin hinta voi olla sama 15 dollaria. Venäläisen tulotason vuoksi venäläisen 15 dollaria on kuitenkin yhdysvaltalaisen 75 dollaria.
Raportissa myös todetaan, että kehittysmaissa sisällönjakelussa ei ole kunnollista kilpailua. Se vääristää hintoja, kun jakelusta vastaavat suuret kansainväliset yhtiöt haluavat maksimoida tulonsa. Se on johtanut piratismin räjähdysmäiseen kasvuun näissä maissa. Piratismi on siis raportin mukaan ymmärrettävä vastaiskuna epätyydyttävään hinnoittelupolitiikkaan, mihin ei voida vaikuttaa pakkotekeinoin tai valistuksella. Tämä on ristiriidassa nykyisen politiikan kanssa, minkä tavoitteena on ollut saada maailmanlaajuinen piratismi kuriin rangaistuksia ja lainsäädäntöä kiristämällä sekä omilla kuluttajaa seuraavilla isoveli-järjestelmillä.
Raportti ilmestyi osuvaan aikaan, sillä Yhdysvallat on parhaillaan työstämässä seuraajaa ACTA-sopimukselle, minkä tavoitteena on saada yhtenäinen lainsäädäntö piratismin ja tuoteväärennösten kitkemiseksi maailmanlaajuisesti.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.