Vihreät ottaisivat mediamaksun käyttöön

Manu Pitkänen
27. helmikuuta, 2011 14:34

Eduskuntavaalit alkavat lähestyä ja puolueiden kannat alkavat hiljalleen selkiytyä. Hallitusvastuuta tällä hetkellä nauttivat Vihreät ovat uudistaneet tietoyhteiskuntaohjelmansa, jossa päivitetään puolueen kantaa Suomen Yleisradion (YLE) rahoituksesta.
Vihreiden mukaan Ylen rahoitus pitää uudistaa ja puolueen mukaan nykyinen TV-maksu tulisi korvata mediamaksulla. Vihreät eivät kuitenkaan kannata tarkalleen sitä mediamaksun muotoa, jota viestintäministeriön työryhmä esitteli pari vuotta sitten, ja joka kovan kritiikin jälkeen päätettiin siirtää "seuraavan hallituksen ratkaistavaksi". Alkuperäisessä ehdotuksessa mediamaksuvelvollisia olisivat kaikki asuntokunnat tuloista riippumatta. Epäkohtina tässä mallissa on pidetty sitä, ettei se huomioi yksineläviä tarpeeksi hyvin ja että maksutaakka on suhteellisesti raskaampi vähätuloisimmilla kuin hyvätuloisilla.
Vihreiden mukaan käyttöön pitäisi ottaa henkilökohtainen mediamaksu, joka riippuu henkilön vuosiansioiden suuruudesta. Tällöin suurituloiset maksaisivat suurempaa mediamaksua kuin pienituloiset. Toisena vaihtoehtona puolue pitää Ylen toiminnan rahoittamista valtion budjetista. Vaarana on kuitenkin Ylen riippumattomuus, jonka suojelemiseksi Vihreät perustaisivat puskurirahaston. Rahaston avulla valtio ei voisi painostaan Yleä budjettileikkauksilla.

Lue myös nämä
Tägit
YLE TV-maksu Mediamaksu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.