Suurimmat kovalevyvalmistajat ilmoittivat tuesta Thunderbolt-liitännälle

Teemu Laitila
25. helmikuuta, 2011 12:45

Kaksi maailman suurinta kiintolevyvalmistajaa, Seagate ja Western Digital ovat ilmoittaneet aikovansa lisätä tuotteisiinsa Thunderbolt-tuen vielä kuluvan vuoden aikana. Seagaten edustajan mukaan tuki tullaan näkemään ensimmäisenä yhtiön ulkoisten kiintolevyjen GoFlex-sarjassa.
Western Digitalilta kerrotaan, että Thunderbolt tuo kuluttajille sekä lisää suorituskykyä että käytön helppoutta erilaisten liitäntöjen määrän vähentyessä.
Aiemmin LightPeak-nimellä tunnettu Intelin kehittämä uusi väylätekniikka Thunderbolt julkaistiin virallisesti kuitenkin vasta eilen Applen uusimpien MacBook Pro -mallien yhteydessä. Intel on kertonut, että tekniikka ei ole varsinaisesti Applen yksinoikeus, mutta muiden valmistajien Thunderbolt-tuotteita odotellaan vasta ensi vuoden puolella. Huolimatta tekniikkaa tukevien laitteiden vähyydestä, yhdessä yli 50 prosentin osuutta kiintolevymarkkinoista hallitsevien WD:n ja Seagaten tuki on Intelille tärkeä saavutus.
Thunderbolt-tekniikalla saavutetaan 10 Gb/s -siirtonopeus kahteen suuntaan yhden kaapelin välityksellä. Liitäntä tukee PCI Express -protokollaa nopeaan datasiirtoon sekä DisplayPort-protokollaa näyttöjen liittämiseen. Vaikka 10 Gb/s -nopeuksista ei ole juuri hyötyä nykypäivän kiintolevyille, historia osoittaa potentiaalin tulevan hyötykäyttöön ajan mittaan.
Uuteen liitäntään siirtyminen vaatii kiintolevyvalmistajilta käytännössä uusien PCIe-protokollaa tukevien levyohjainten kehittämistä ja liittämistä tuotteisiin.

Lue myös nämä
Tägit
Western Digital Seagate Thunderbolt
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.