MPEG työstää internetiin sopivaa rojaltivapaata videostandardia

Kaarlo Räihä
12. helmikuuta, 2011 21:17

Useiden video- ja äänenpakkaustekniikoiden kehityksestä vastuussa oleva Moving Picture Experts Group -ryhmä (MPEG) on tekemässä poikkeuksellisen siirron, sillä viimeisimpien tietojen mukaan he olisivat panostamassa resursseja rojaltivapaan videopakkausstandardin luontiin.
Aiemmin MPEG on kohdentanut kehitysresurssit lähinnä kaupallisiin tarkoituksiin suunnattuihin standardeihin, joihin lukeutuvat mm. MPEG-2 ja MPEG-4. Nyt tarkoituksena on kuitenkin tuottaa uusi standardi, jonka käyttö on kaikille tahoille täysin maksutonta.
MPEG:in tiedotteen mukaan uudessa standardissa tähdätään pakkaustehokkuuden osalta MPEG-2:n ja H.264/AVC:n välimaastoon. Täten kehitystyö ei todennäköisesti tuota mitään mullistavaa pakkaustehokkuuden osalta, mutta kyseiseen standardiin perustuvat koodekit tuottanevat tarpeeksi laadukasta jälkeä internetin videosivustoja ajatellen.
MPEG pyytää ensi kuussa eri tahoilta ehdotuksia siitä, miten uusi standardi tulisi toteuttaa. Koska monet videon pakkaukseen liittyvät tekniikat ja algoritmit ovat jo patentoituja, on MPEG:in jäsenillä edessä haasteellinen urakka, jotta lopullinen standardi saadaan pidettyä vapaana lisenssimaksuista ja patenttioikeudenkäynneistä.

Lue myös nämä
Tägit
MPEG
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.