IP-osoitteet loppuivat kesken, Internet on täysi

Panu Roivas
3. helmikuuta, 2011 22:46

Internetin alkuaikoina suuret verkkogurut kaikessa viisaudessaan päättivät tehdä IPv4-protokollan, jossa IP-osoite määritellään neljällä numerosarjalla, esimerkkinä 216.239.51.99. Nämä numerosarjat on määritelty 32-bittisenä lukuna, joka mahdollistaa reilut neljä miljardia IP-osoitetta. Tänään osoitteet loppuivat kesken. Internet on täysi. Vai onko?
Vuonna 1981 kun IPv4-protokollaa suunniteltiin ei ehkä osattu odottaa Internetin räjähdysmäistä kasvua, mutta vuosituhannen loppuun mennessä oli ilmeisen selvää, että osoitteet tulisivat ennen pitkää loppumaan. Tätä varten kehitettiin vuonna 1999 IPv6-protokolla, joka käyttää 128-bittistä osoiteavaruutta, eli osoitteita pitäisi riittää noin 2^128 kappaletta, mikä äkkiseltään tuntuu riittävältä. Uusi osoite ei ole enää neljä numerosarjaa, vaan 8 heksadesimaalisarjaa, esimerkiksi 3FFE:F200:0234:AB00:0123:3456:8901:ABCD.

"Tämä päivä on yksi Internetin historian tärkeimmistä. Yli neljän miljardin osoitteen varasto on nyt tyhjennetty tänä aamuna",
- Rob Beckstrom, ICANN:n pääjohtaja
IPv4-osoitteiden kuluessa pikku hiljaa loppuun IPv6 ei ole kuitenkaan vielä ottanut tuulta alleen, vaan sitä vaivaa siirtymiskustannukset. Kuinka siis IP-osoitteita riittää jos julkiset IPv4-osoitteet loppuivat ja IPv6-osoitteita ei haluta käyttää? Vastaus löytyy osoitteenmuunnoksesta (NAT). NATin avulla IP-osoitteita voidaan piilottaa Internetin muilta osilta, ja näin voimme käyttää siis samoja IP-osoitteita Internetin reitittimien takana.
NATin käyttö osoiterajoituksen kiertoon ei kuitenkaan ole se järkevin ratkaisu vaan se fragmentoi Internetiä ja IP-osoite on niin sanotusti identiteettikriisissä. Siksi IPv6 tulee ennen pitkää. Ensin verkkosivut luultavasti käyttävät molempia protokollia, mutta lopulta, ehkä vuosikymmenen siirtymäajan kuluttua päädytään käyttämään pelkkää IPv6-osoitetta. Nähtäväksi jää kuitenkin kiihtyykö siirtymistahti nyt kun julkiset IPv4-osoitteet vihdoin loppuivat.


Kuva: Cnet news

Lue myös nämä
Tägit
ICANN
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.