Tutkimus: BitTorrent-verkkojen ydinjoukko vain sadan käyttäjän kokoinen

Teemu Laitila
25. tammikuuta, 2011 16:10

Espanjalaisen yliopiston tutkimuksen mukaan vain noin sadan aktiivisen käyttäjän ryhmä on vastuussa 66 prosentista BitTorrent-verkoissa liikkuvasta sisällöstä. Saman tutkimuksen mukaan 75 prosenttia kaikista latauksista kohdistuu kyseisen ydinjoukon julkaisemaan sisältöön. Carlos III University of Madrid -yliopiston tutkijat päätyivät tulokseen seuraamalla käyttäjien toimia kahdella suurella torrent-sivustolla Mininovassa ja The Pirate Bayssa.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mikä motivoi BitTorrent-verkkoihin sisältöä tuottavia henkilöitä. Aktiivisimpia käyttäjiä seuraamalla kävi ilmi, että koko BitTorrent-ekosysteemin menestys perustuu vain kouralliseen käyttäjiä, joita motivoi toiminnasta saatu taloudellinen hyöty eikä niinkään epäitsekäs jakamisen kulttuuri. Tutkijaryhmän mukaan Torrent-julkaisut muutettiin tuottoisiksi yleensä mainostulojen sekä nopeampia latauksia tarjoavien VIP-tilien avulla.
Torrent-julkaisuja tehtailevilla ryhmittymillä ei yleensä ole kiinteitä siteitä torrent-tiedostoja jakeleviin palveluihin eli torrent-trackereihin käytännön syistä, vaan sisällön tuotannon hoitavat yksityiset käyttäjät. Useat torrent-sivustot kyllä rahoittavat toimintansa mainostuloilla sekä VIP-tileillä, mutta nämä kulut menevät pääosin palveluiden ylläpitoon eikä niillä ole juurikaan tekemistä itse sisällön alkuperän kanssa.
Tutkimuksesta käy kuitenkin ilmi, että taloudellinen tuotto synty torrent-julkaisujen kuvauksiin eri tavoin liitettyjen julkaisun tekijöiden omien sivujen saamasta liikenteestä. Tutkimus kuitenkin ottaa huomioon myös erityisesti suljetuilla sivustoilla sisältöä julkaisevat henkilöt, joiden toiminnan taustalla ovat muut kuin taloudelliset syyt.
Tutkijaryhmän mukaan koko BitTorrent-verkko on vaarassa kuihtua, jos nämä tehokäyttäjät menettävät kiinnostuksensa julkaisujen tekemiseen. Tutkijat ennustavat, että syy lopettamiseen voisi olla esimerkiksi tarpeeksi massiivisten taloudellisten sanktioiden uhka, mikä tekisi toiminnasta kannattamatonta. Toinen syy voisi olla mainostulojen väheneminen, mikä myös estäisi taloudellisen hyödyn saamisen.
Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että aiemmilla jättiläismäisiin korvauksiin johtaneille piratismituomioilla ei ole ollut juuri vaikutusta laittomaan tiedostonjakeluun. Mainostulojen väheneminen sen sijaan saattaisi olla monelle isommalle torrent-sivustolle ongelmallinen tilanne, vaikka monet pienemmät suljetut sivustot toimivat täysin käyttäjien lahjoitusten varassa.
Tutkijoiden mukaan BitTorrent-verkkojen tutkiminen on tärkeää aikana, jolloin monessa maassa käydään keskustelua laittoman tiedostonjaon tilanteesta. Vaikka tutkijoiden ennustama tilanne suurten julkaisijoiden kiinnostuksen vähenemisestä kävisi toteen, ei P2P-tekniikkaan perustuvan tiedostonjaon voi silti odottaa häviävän kokonaan. Historia osoittaa, että vaan odotettavissa on pelkästään siirtyminen toiseen paremmaksi koettuun teknologiaan.

Lue myös nämä
Tägit
BitTorrent
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.